Господині часто стикаються з ситуацією, коли під час готування розбивають яйце, а воно має невеличку пляму червоного або коричневого кольору. Це одразу змушує задуматись про те, чи можна їсти такий продукт.
Видання IFLScience опублікувало пояснення вчених щодо цього питання. За їхніми словами, такі яйця абсолютно безпечні для здоров'я, передає Obozrevatel.
Такі невеличкі цяточки – це плями крові та м'яса, які утворюються в процесі формування. Плями крові можуть з'явитись в самому яєчнику або в трубі між яєчником курки та маткою, яка називається яйцепроводом. Яйцеклітини починають формуватися у фолікулах, які мають багато кровоносних судин.
Ці судини можуть кровоточити, коли фолікул розривається, щоб вивільнити яйцеклітину і кров може потрапити до поверхні жовтка.
Коричневі плями складаються з м'яса, тобто з тканин, яку охоплює яйце під час проходження через яйцепровід. Тому такі плями зазвичай з'являються у білку, але вони також можуть мати або білий, або червоний колір.
Дослідження показали, що вік курей, харчування, середовище, в якому вони живуть, і генетика – все це впливає на появу таких плям та на якість яйця.
Наприклад, відсутність вітаміну А в раціоні підвищує ймовірність того, що кури знесуть яйця з плямами крові. На це також впливає і стрес, шум, та зміна температури.
У Центрі безпеки яєць зазначили, що яйця з плямами крові або м'яса безпечні для вживання, якщо вони правильно зварені.