U-News » Здоров'я » 10 кімнатних рослин, корисних для здоров’я: від безсоння та депресії
Всі новини

10 кімнатних рослин, корисних для здоров’я: від безсоння та депресії

Щоб зміцнити здоров’я, подихати свіжим повітрям і відпочити, ми вирушаємо на природу. А чи можна домогтися схожого ефекту, не покидаючи квартиру? Так, якщо поселити в ній кімнатні рослини.

Сучасні екологи серйозно стурбовані безпекою не тільки навколишнього середовища, але й наших квартир, і офісів. “Людина проводить 90% часу всередині приміщень, але поки що повітря зовні контролюється більш ретельно, ніж той, яким ми дихаємо вдома і на роботі, – розповідає Ірина Арланова, завідуюча терапевтичним відділенням Клініки експертних медичних технологій. – Гар,смог і дим шкодять здоров’ю, але в приміщенні вони небезпечні ще більше. А саме там, за даними досліджень Американської асоціації пульмонологів, концентрація шкідливих суспензій найчастіше виявляється в 2-5, а подекуди і в 100 разів вище, ніж зовні”.

Але є і хороші новини: виправити атмосферу в будинку можна за допомогою кімнатних рослин. У процесі фотосинтезу вони знижують в повітрі концентрацію вуглекислого газу і здатні поглинати токсичні гази і сполуки (формальдегід, бензол, трихлоретилен). Плюс до того багато їх видів добре іонізують і очищають повітря, виділяючи особливі знезаражувальні речовини – фітонциди, які знищують стафілокок, кишкові палички, грибки та інші шкідливі мікроорганізми.

Мало хто може похвалитися дійсно екологічним інтер’єром: найчастіше нас оточують полімерні і синтетичні матеріали меблів і обробки, побутової техніки, які отруюють повітря токсичними виділеннями.

“Їх джерелами можуть бути газові плити, системи опалення, лаковані предмети обстановки і азбестовмісні будівельні матеріали, – коментує Ірина Арланова. – Особливо погано те, що шкоди вони завдають непомітно, без яскравих симптомів і ознак”.

Погіршує справу погана циркуляція повітря і його низька вологість. “Це призводить до виникнення бронхітів, пневмоній, ішемічної хвороби серця, раку легенів, – розповідає Ірина Арланова. – Безліч сторонніх часток в повітрі підвищують чутливість бронхів. При інтенсивній роботі серцю стає мало кисню в крові, і це загрожує інфарктом. Імунітет слабшає, клітини починають ділитися швидше, а це в кілька разів підвищує ризик появи атипових “ракових” клітин”.

Які рослини вибрати? Нейтралізувати пари шкідливих матеріалів і хвороботворні бактерії здатні майже всі рослини. Але до «профі» у цій справі відносяться:

* Аглаонема, бегонія, бересклет, гербера, дендробиум – вони на 50% зменшують в повітрі кількість стафілококів, кишкових паличок і цвілевих грибків.

* Драцена прекрасно протистоїть чадним газу.

* Каланхое і калатея поглинають формальдегід, бензол, ацетон і метанол.

Безсоння, стомлюваність, депресія, головний біль – все це знайомо чи не кожному жителю мегаполісу. Полегшити такі стани можна двома шляхами.

* За допомогою ефірних масел рослин. “Це надактивні молекули, які підсилюють різні процеси в організмі, – пояснює доктор Рані Аль-Анаті, провідний ароматерапевт бренду Aromatherapy Associate в Росії. – Ефіроолійні рослини виробляють їх для свого захисту і виживання, але ці аромати давно вивчаються і використовуються. З їх допомогою можна вирішити безліч проблем, як у фізичному стані організму, так і в метафізичному”. Багато прянощів легко вирощувати вдома, знадобляться вони не тільки на кухні.

У кавовому дереві міститься кофеїн, має тонізуючу дію на серце і судини і «свіжа» рослина, а не тільки напій з його зерен. Просто понюхайте його листочки.

“Ефірна олія базиліка налагоджує роботу ШКТ, стимулює мозковий кровообіг і мозкову діяльність. Якщо вам потрібен швидкий ефект, просто зірвіть і з’їжте 2-3 листка”, – радить Рані Аль-Анаті.

Ароматичні речовини лавра можуть служити антисептиком і захищають будинок від комах, нормалізують сон і мозковий кровообіг. Його можна рекомендувати хворим стенокардією, а також страждають від перевтоми. При безсонні поставте горщик з «лаврушкою» в спальні.

Кімнатний лимон використовують як кардіотонічний засіб, він знижує тиск, знімає головний біль, володіє заспокійливим ефектом. «Листя цитрусових містять ефірну олію петігрейна, воно покращує настрій. Зірвіть листок цитруса, розітріть в руках і вдихайте. Так само можна вчинити, якщо у вас росте евкаліпт. Його масло є противірусним засобом », – коментує Рані Аль-Анаті.

“У складі чебрецю – потужне імуностимулююче ефірне масло”, – пояснює Рані Аль-Анаті.

Мирт працює як противірусний засіб. У дитячих садках, де на віконцях є миртові деревця, малюки набагато рідше хворіють на ГРЗ.

М’яту ми любимо і за смак, і за характерний запах. «У м’яти бадьорить масло, воно знімає спазми, покращує роботу органів травлення. При спазмах (особливо під час ПМС) корисно пожувати кілька листочків м’яти », – розповідає Рані Аль-Анаті.

Тропічна ліана монстера невибаглива і дуже популярна серед рослинників. Її присутність заспокоює нерви, нормалізує ритм серця і знімає головний біль.

* За допомогою практик відеоекології. Так називають науковий напрям, який вивчає візуальне середовище навколо нас. А вона в місті, погодьтеся, неважлива: сучасна архітектура має на увазі прямі силуети будівель, рівні площини їх граней, одноманітність елементів. Не легше і вдома: далекий від природного світло електроприладів, порожні стіни (якщо інтер’єр у вас мінімалістичний). Оку в такому випадку буквально нема за що зачепитися. “При погляді на такі площині виявляються дефекти зору, – вважає Василь Філін, д.б.н., автор книги “Відеоекологія. Що для ока добре, а що погано”. – Крім того, протиприродне видиме середовище вносить свій внесок у зростання кількості психічних захворювань”.

Тому фахівці з відеоекології радять максимально наповнювати оточуюче середовище природними елементами – кімнатними рослинами, композиціями із сухоцвітів та ін. І частіше їх пильно розглядати, скажімо, роблячи невелику перерву в роботі і виділивши для цього хоча б 10-15 хвилин будинку.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
26 514
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
25 950
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
24 653
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 274
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 395
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 749
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 844
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 487
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 770
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 329
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 828
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 721
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 496
Вагітна Анна Кошмал показалася з чоловіком і похизувалася коштовним подарунком від нього
0
Третя вагітність принесла Джамалі 18 кілограмів: зірка худнути не поспішає
0
У Києві відновили культовий 35-річний східнонімецький автомобіль
0
Ознаки серцевих захворювань на ногах та руках – виникають при звуженні кровоносних судин
0
"Чому "вибачаюсь" - це не правильно: як насправді треба перепрошувати українською
0
Сестра посварилась з братом, який не пустив її "нестерпного" пса на весілля
0
Чому старші жінки вибирають молодих чоловіків: скільки тривають такі стосунки
0
Як приймати душ правильно: дерматологи назвали звичку, яка псує шкіру
0
Львівська шпаківня схожа на камеру контролю руху, тож водії знижують швидкість
0
Не викидайте залишки від яблук — приготуйте з них оцет
0
Як потрібно правильно поливати орхідею: помилки, через які квіти гинуть
0
Які дерева категорично не можна обрізати восени, щоб не втратити врожай
0
Названий овоч, який діє на організм як натуральний антибіотик
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...