Японська кухня популярна в усьому світі і була зареєстрована як нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО. Нове дослідження свідчить про те, що традиційні японські страви позитивно впливають на здоров’я печінки.
Існує система підрахунку балів під назвою «12-компонентний модифікований індекс японської дієти (mJDI12)», яка зосереджена на японську кухню.
Система включає 12 груп продуктів: рис, суп місо, соління, соєві продукти, зелені та жовті овочі, фрукти, морепродукти, гриби, водорості, зелений чай, кава, яловичина та свинина. Оцінки варіюються від 0 до 12, причому вищі бали вказують на дієту, яка відповідає японській моделі харчування.
Дослідницька група під керівництвом доктора медичних наук Хідекі Фуджі та доцента Йосінарі Мацумото з Столичного університету Осаки проаналізувала взаємозв’язок між харчуванням, м’язовою масою та прогресуванням фіброзу печінки у 136 пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки.
Вчені з’ясували, що група з вищим mJDI12 продемонструвала нижчий ступінь прогресування фіброзу печінки. Крім того, серед японських моделей дієти високе споживання соєвих продуктів, морепродуктів і морських водоростей показало пригнічувальний ефект на прогресування фіброзу печінки.
Група з більшим споживанням соєвих продуктів мала більшу м’язову масу, а група з більшою м’язовою масою мала менший ступінь прогресування фіброзу печінки.
Професор Мацумото заявив:
Це дослідження показує, що японська дієта може бути ефективною як дієтичне лікування пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки. Ми сподіваємося, що подальші дослідження приведуть до створення ефективної дієти для цих пацієнтів