Сковорідка, особливо та, яка використовується для приготування на великому вогні, може швидко покриватись нагаром і шаром пригорілого жиру, який не так просто видалити навіть за допомогою справді сильних мийних засобів.
Зішкрібати цей шар механічно – теж погана ідея, адже так можна, наприклад, пошкодити антипригарне покриття чи подряпати чавун.
На допомогу тут прийде метод чищення, який отримав в народі назву "дві склянки". OBOZ.UA розповідає, в чому він полягає.
Для початку дочекайтесь, доки сковорода охолоне після використання, а потім налийте у неї одну склянку холодної води. Важливо не допускати різких перепадів температури предмету, адже це може його пошкодити – залишити мікротріщини чи сколи на покритті. Одразу після цього влийте у воду склянку білого оцту. Мийний засіб готовий.
Якщо сковорода глибока, можна пропорційно збільшити кількість розчину у ній. Головне, щоби пропорція води та оцту складала 1:1.
Після цього посудину ставлять на плиту на середній вогонь. Коли рідина у ній закипить, нагрів зменшують до мінімального і залишають так на 5-10 хвилин. За цей час водно-оцтова суміш має глибоко подіяти на забруднення на стінках сковорідки.
Коли час вийде, суміш потрібно буде зі сковороди злити і дочекатись, поки вона охолоне. А тоді протерти її зсередини м’якою щіткою або губкою, щоби зняти розм’яклий бруд.
У разі, якщо з першого разу засіб не подіяв так, як ви очікували, процедуру можна повторити. Але цього разу у суміш можна додати столову ложку соди.