U-News » press release » Ліцензійні угоди в галузі IT: особливості та практичні поради
Всі новини

Ліцензійні угоди в галузі IT: особливості та практичні поради

В умовах стрімкого розвитку IT-сфери, цифрових технологій і появи великої кількості IT-спеціалістів та IT-компаній значущу роль у регулюванні використання програмного забезпечення стали відігравати ліцензійні договори. В цій статті ми розглянемо питання про доцільність укладання ліцензійних договорів, а також практичні нюанси, які варто брати до уваги при розробці та укладанні таких договорів.  

Перш за все варто уяснити, що таке ліцензійний договір та, які види ліцензійних договорів бувають. Згідно зі статтею 1109 Цивільного кодексу України, ліцензійний договір укладається між розробником, власником майнових прав на програмне забезпечення (ліцензіаром) та особою, що отримує дозвіл на використання програмного забезпечення (ліцензіат). Згідно чинного законодавства існує три основні види ліцензійних договорів: 

1) Невиключна (проста) ліцензія передбачає, що ліцензіар надає ліцензіату право використовувати об’єкт ліцензії в установлених договорами рамках, але залишає за собою право використовувати його на тій самій території, надавати ліцензії на таких самих умовах необмеженому колу осіб. 

2) Виключна ліцензія – таку ліцензію отримує лише один конкретний ліцензіат, а ліцензіар програмного забезпечення втрачає можливість його використання у сфері та обсязі, що окреслені даною ліцензією, та не може передавати ліцензію для використання іншими особами.

3) Одинична ліцензія передбачає можливість використовувати програмне забезпечення як ліцензіаром, так і ліцензіатом, однак, ліцензіар не може передавати право використання програмного забезпечення третій стороні (іншим ліцензіатам). 

Переходячи до питання чи варто укладати ліцензійний договір – відповідь однозначно буде – «Так», оскільки, укладення такого договору є однаково вигідним для обох сторін. 

  • Переваги для ліцензіара

По-перше, IT-компанія (ліцензіар) шляхом укладення ліцензійної угоди отримує право на одержання законної винагороди за свій продукт про це детально можете переглянути за посиланням https://legalaid.ua/ua/practice/praktyka-it-prava/

По-друге, розробник програмного забезпечення отримує додатковий важель впливу на осіб, які використовують його програмне забезпечення, і, у випадку порушення його законних прав недобросовісним ліцензіатом, матиме можливість додатково посилатися на порушення умов договору і вимагати відновлення порушених прав і відшкодування шкоди.

  • Переваги для ліцензіата

Головною перевагою є те, що ліцензіат шляхом підписання ліцензійної угоди узаконює своє право на використання програмного забезпечення і позбавляється ризику бути звинуваченим у порушенні авторських прав ліцензіара. 

Більше того, у випадку підписання угоди про виключну ліцензію, ліцензіат оформлює виключне, «ексклюзивне», право на використання конкретного програмного забезпечення і матиме повне право звернутися з претензією до ліцензіара, якщо той, надасть ліцензію на його використання іншим особам. У разі ж якщо цивільно правові відносини належним чином не будуть оформлені, ліцензіат такого права не матиме. 

На що варто звернути особливу увагу!

1. Порядок використання IT-продукту. Оскільки програмне забезпечення може використовуватися як для власних потреб ліцензіата, так і для його дистриб’юції, то в договорі обов’язково потрібно вказати подальший спосіб використання продукції ліцензіатом. 

2. Строк. Важливо знати, що у разі, якщо строк дії ліцензійної не буде конкретно встановлений, то така угода буде чинною, допоки не сплине виключне майнове право на дане програмне забезпечення, але цей термін не може перевищувати 5 років. А у разі відсутності повідомлення жодної зі сторін про припинення чи продовження дії угоди за пів року до закінчення цього п’ятирічного терміну, ліцензійна угода вважається такою, що діє безстроково.

3. Територія дії ліцензійної угоди. Необхідно встановити територіальне поширення дії  програмного забезпечення, у разі, якщо даний пункт не уточнено, за замовчуванням дія програмного забезпечення поширюється лише на територію України.

4. Розмір та порядок сплати ліцензійної винагороди. Важливо в угоді встановити як саме ліцензіат сплачуватиме винагороду ліцензіару. Чи це буде разовий платіж, чи сума сплачуватиметься з певною періодичністю, пеню за прострочення виплати винагороди, а також валюту у якій така винагорода сплачуватиметься. 

5. Інші умови ліцензійної угоди. В договорі додатково можуть зазначатися положення, які будуть застосовуватися у випадку настання форс-мажорних обставин, додаткові гарантії, порядок відшкодування збитків спричинених неналежним виконаннням сторонами своїх обов’язків та інші умови, які сторони вважають за потрібне включити до договору.

Укладаючи договір ліцензії ми наполегливо рекомендуємо Вам звертатися до фахового юриста, для того, щоб не залишити поза увагою дрібних нюансів та не наразитися на неприємності в подальшому. Скрупульозність в укладанні договору ліцензії ніколи не буде зайвою, оскільки, потрібно пам’ятати, що умови ліцензійного договору, які суперечать положенням цивільного законодавства, є нікчемними.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 399
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
17 833
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 041
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 050
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
13 815
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 570
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 020
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 765
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 024
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 611
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 190
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 585
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 135
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...