За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), нині у світі налічується 47 млн хворих на деменцію, а до 2050 року їх кількість зросте до 130 млн осіб. Це захворювання призводить до погіршення когнітивних функцій.
Однак, згідно з дослідженням вчених Університету Цинциннаті (США), люди, які регулярно споживають полуницю або чорницю, мають повільніші темпи зниження когнітивних здібностей у похилому віці.
Експерти обстежили 30 пацієнтів віком від 50 до 65 років із надмірною вагою. Усі вони скаржилися на помірні когнітивні порушення. Протягом трьох місяців їх попросили не вживати ягоди, за винятком щоденного пакування порошку полуниці, розведеної у воді. Половина учасників отримувала такий напій, тоді як решта — плацебо.
За три місяці всі учасники пройшли тести. Дослідники оцінили рівень їх настрою, кількість депресивних симптомів та метаболізм.
Виявилося, що ті, хто вживав полуничний порошок, краще справлялися з тестами на згадку та повідомляли про меншу кількість депресивних симптомів.
Керівник дослідження доктор Роберт Крикорян пояснює таку цілющу дію полуниці тим, що вона містить антиоксиданти, так звані антоціани. Вони борються з вільними радикалами, які викликають хронічні запалення та підвищують ризик розвитку деменції.
Дослідження було опубліковано минулого місяця в журналі Nutrients («Поживні речовини»).