U-News » Здоров'я » Субпродукти дуже корисні, але несуть три великі загрози здоров'ю. Дієтолог застеріг українців
Всі новини

Субпродукти дуже корисні, але несуть три великі загрози здоров'ю. Дієтолог застеріг українців

Субпродукти мають репутацію корисної їжі, яку варто вводити у щоденний раціон. Вони багаті поживними речовинами, вітамінами та ще й коштують дешевше за м'ясо. Втім, як виявляється, субпродукти можуть і нашкодити здоров'ю.

Про це пише РБК-Україна із посиланням на публікацію дієтолога Олега Швеця у Facebook.

Що треба знати про субпродукти

"Субпродукти є традиційно їстівними органами тварин. Серед них - печінка, серце, мізки та кишки. Звісно, що найбільша кількість м’ясних страв готується з м’язового м’яса худоби. Однак у багатьох країнах готують популярні страви з органів тварин", - каже дієтолог.

Деякі страви навіть вважають візитівками національної кухні, як качина печінка у Франції, яловичий язик у Латинській Америці чи свиняча печінка в Німеччині. В азійській кухні також часто використовують органи тварин, зокрема нирки, шлунки та кишки.

Цікаво, що під час Другої світової війни споживання субпродуктів в Америці значно зросло. Причиною цього стало те, що частина м’язового м’яса країни йшла на харчування військових.

Яка поживна цінність у субпродуктах

115 г сирої яловичої печінки містить 153 калорії, 23 г білка, 4 г жирів та 4 г вуглеводів. 115 г сирого яловичого серця містить 127 калорій, 20 г білка, 4 г жирів та не містить вуглеводів.

"Субпродукти багаті поживними речовинами. За винятком кишок і мізків, більшість м’ясних органів є хорошим джерелом вітамінів і мінералів, у тому числі багатьох вітамінів групи В, заліза та цинку", - говорить дієтолог.

Він пояснює, чим саме для організму корисні субпродукти.

Знижують ризик хвороби Альцгеймера

У печінці присутній тіамін, або вітамін В1. Дослідження показали, що він допомагає запобігти факторам ризику хвороби Альцгеймера, включаючи втрату пам’яті та утворення бляшок з бета-амілоїду.

Джерело заліза та енергії

Органи тварин, особливо печінка і нирки, містять залізо. У багатьох людей спостерігається дефіцит цього мікроелементу, симптомами є втома та брак енергії. Вживання субпродуктів (особливо печінки) підвищує рівень заліза в крові та відповідно енергії.

Сприяє зниженню ризику розвитку раку

Рибофлавін, або вітамін В2, є в м’ясних органах, особливо в нирках і печінці. Ця речовина допомагає знизити ризик раку легенів і колоректального раку. Доведено, що дефіцит рибофлавіну підвищує ймовірність раку стравоходу.

Зміцнює імунітет

"Чимало субпродуктів, зокрема печінка, нирки та серце, містять багато цинку. Цей мінерал необхідний для правильної роботи імунної системи. Люди з дефіцитом цинку більш сприйнятливі до інфекції. Крім того, значна кількість біодоступного заліза також сприяє кращому імунному захисту", - пояснює лікар.

Які можуть бути ризики від споживання субпродуктів

Разом із великою користю для організму, регулярне споживання субпродуктів може й мати негативні наслідки для здоров'я. А саме:

  • рівень холестерину - субпродукти містять багато насиченого жиру та холестерину (особливо печінка та серце). Останні впливають на рівень холестерину у крові та зумовлюють підвищення ризику серцевого нападу або інсульту. Тому рекомендується вживати м’ясні органи в помірних кількостях
  • ризик загострень подагри - людям з подагрою слід уникати частого споживання субпродуктів, оскільки вони містять високий рівень пурину. Продукти, багаті на пурин, можуть сприяти прогресуванню ураження суглобів у хворих на подагру
  • гемохроматоз - люди з діагнозом гемохроматоз й так мають забагато заліза в крові та його накопичення печінкою, тому їм варто обмежити споживання субпродуктів, багатих на цей мікроелемент
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
26 166
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
22 143
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
20 938
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
19 924
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 533
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
14 554
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
14 331
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 590
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
10 983
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 678
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 092
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 599
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 462
Поради про кохання, які слід “пропускати повз вуха”
0
Розумні городники обходять ці 4 сорти огірків стороною
0
Чи варто підгортати троянди на зиму: плюси та мінуси процедури
0
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
0
Скандальне повернення в Україну: Олег Винник несподівано засвітився у Києві
0
Ізраїль завдав удару по головному штабу "Хезболли" в Бейруті: як це виглядало
0
Названо несподівану корисну властивість кімнатних рослин в офісах
0
Сім дерев, які загинуть при осінньому висаджуванні
0
Названо знаки зодіаку, на які чекають великі зміни до 2 жовтня
0
Три знаки зможуть розібратися з привидами минулого вже найближчим часом
0
Прогноз магнітних бур на жовтень 2024: коли будуть великі сонячні спалахи
0
Килим не буде ковзати по підлозі, якщо його закріпити таким способом
0
Відомий психолог назвав сім правил щасливого шлюбу та сімейного щастя
0
Названо найпопулярніші причини, чому стосунки не заходять далі першого побачення

Від того, яке враження ви справили на першому побаченні, ...

Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...