U-News » Здоров'я » Субпродукти дуже корисні, але несуть три великі загрози здоров'ю. Дієтолог застеріг українців
Всі новини

Субпродукти дуже корисні, але несуть три великі загрози здоров'ю. Дієтолог застеріг українців

Субпродукти мають репутацію корисної їжі, яку варто вводити у щоденний раціон. Вони багаті поживними речовинами, вітамінами та ще й коштують дешевше за м'ясо. Втім, як виявляється, субпродукти можуть і нашкодити здоров'ю.

Про це пише РБК-Україна із посиланням на публікацію дієтолога Олега Швеця у Facebook.

Що треба знати про субпродукти

"Субпродукти є традиційно їстівними органами тварин. Серед них - печінка, серце, мізки та кишки. Звісно, що найбільша кількість м’ясних страв готується з м’язового м’яса худоби. Однак у багатьох країнах готують популярні страви з органів тварин", - каже дієтолог.

Деякі страви навіть вважають візитівками національної кухні, як качина печінка у Франції, яловичий язик у Латинській Америці чи свиняча печінка в Німеччині. В азійській кухні також часто використовують органи тварин, зокрема нирки, шлунки та кишки.

Цікаво, що під час Другої світової війни споживання субпродуктів в Америці значно зросло. Причиною цього стало те, що частина м’язового м’яса країни йшла на харчування військових.

Яка поживна цінність у субпродуктах

115 г сирої яловичої печінки містить 153 калорії, 23 г білка, 4 г жирів та 4 г вуглеводів. 115 г сирого яловичого серця містить 127 калорій, 20 г білка, 4 г жирів та не містить вуглеводів.

"Субпродукти багаті поживними речовинами. За винятком кишок і мізків, більшість м’ясних органів є хорошим джерелом вітамінів і мінералів, у тому числі багатьох вітамінів групи В, заліза та цинку", - говорить дієтолог.

Він пояснює, чим саме для організму корисні субпродукти.

Знижують ризик хвороби Альцгеймера

У печінці присутній тіамін, або вітамін В1. Дослідження показали, що він допомагає запобігти факторам ризику хвороби Альцгеймера, включаючи втрату пам’яті та утворення бляшок з бета-амілоїду.

Джерело заліза та енергії

Органи тварин, особливо печінка і нирки, містять залізо. У багатьох людей спостерігається дефіцит цього мікроелементу, симптомами є втома та брак енергії. Вживання субпродуктів (особливо печінки) підвищує рівень заліза в крові та відповідно енергії.

Сприяє зниженню ризику розвитку раку

Рибофлавін, або вітамін В2, є в м’ясних органах, особливо в нирках і печінці. Ця речовина допомагає знизити ризик раку легенів і колоректального раку. Доведено, що дефіцит рибофлавіну підвищує ймовірність раку стравоходу.

Зміцнює імунітет

"Чимало субпродуктів, зокрема печінка, нирки та серце, містять багато цинку. Цей мінерал необхідний для правильної роботи імунної системи. Люди з дефіцитом цинку більш сприйнятливі до інфекції. Крім того, значна кількість біодоступного заліза також сприяє кращому імунному захисту", - пояснює лікар.

Які можуть бути ризики від споживання субпродуктів

Разом із великою користю для організму, регулярне споживання субпродуктів може й мати негативні наслідки для здоров'я. А саме:

  • рівень холестерину - субпродукти містять багато насиченого жиру та холестерину (особливо печінка та серце). Останні впливають на рівень холестерину у крові та зумовлюють підвищення ризику серцевого нападу або інсульту. Тому рекомендується вживати м’ясні органи в помірних кількостях
  • ризик загострень подагри - людям з подагрою слід уникати частого споживання субпродуктів, оскільки вони містять високий рівень пурину. Продукти, багаті на пурин, можуть сприяти прогресуванню ураження суглобів у хворих на подагру
  • гемохроматоз - люди з діагнозом гемохроматоз й так мають забагато заліза в крові та його накопичення печінкою, тому їм варто обмежити споживання субпродуктів, багатих на цей мікроелемент
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
42 405
Онколог перерахувала кращі продукти для оздоровлення кишечника
22 627
Ви винесете щастя та удачу: які речі зі свого будинку не можна нікому дарувати
18 432
48-річний чоловік “по вуха закохався” у 104-річну вдову: суд не повірив у їхній роман
16 967
Такої до того навіть не бачив: рибалка з Рівненщини спіймав величезну рибу
15 474
Голе фото Трампа з’явилося на його профілі в X: мережа розривається
14 637
Стало ще смішніше: у російській держдумі пояснили появу віслюків на фронті
14 600
Дівчина прославилась завдяки кумедним пародіям на сестер Кардаш'ян
12 837
Викликає рак: названо загрозу популярної харчової добавки
12 102
Тримісячний українець встановив рекорд за найдовше волосся серед немовлят
12 084
Простий спосіб очищення печінки від токсинів: порада від медиків
10 208
Названо найдобріші знаки зодіаку: вони нікому не завдадуть зла
9 519
Бобри за два дні побудували греблю, яку місцева влада погоджувала 7 років
9 187
Не заливайте цей бензин у бак: три ознаки неякісного палива
0
Мільйон рублів і в'язниця: полонений окупант під Покровськом розповів про мотивацію в ЗС РФ
0
Ніколь Кідман скопіювала культове вбрання молодої Джулії Робертс
0
Подарунки долі: кому зі знаків Зодіаку пощастить до кінця зими
0
Механік назвав одну кнопку в автомобілі, яка врятує від викрадення
0
Морози та електрокари: які моделі не втрачають заряду взимку
0
Прихована загроза сокового детоксу: як він впливає на кишечник
0
Лікар назвав симптоми, властиві всім типам раку
0
Названо найкорисніший овоч для людей похилого віку
0
Як покращити зовнішній вигляд та здоров’я кімнатних рослин за допомогою поливу
0
Донька Олени Кравець поніжилася у ліжку з бойфрендом
0
Через які шуми в автівці не варто навіть переживати: механік заспокоїв водіїв
0
Всього 30 крапель у воду і пеларгонія швидко й красиво зацвіте
0
Наукові факти про чоловіків, які змінять ваше уявлення про сильну стать

Чоловіки - це половина людства, і їхня роль у суспільстві ...

Що буде, якщо до квашеної капусти додати горілку

Горілка – це не просто алкогольний продукт чи умовна ...

10 проблем, з якими стикаються майже всі пари: як їх подолати

У стосунках всі ми трохи герої свого серіалу - зі сварками, ...