У різних культурах можна помітити, що досвідчені господині ніколи не залишають прості ложки та ополоники в каструлі з супом або будь-якою іншою стравою.
UAportal розповів, що ця практика не тільки вважається забобонною, але й має раціональне пояснення.
Забобони
За народними прикметами це вважається неправильним вчинком, і багато бабусь твердо вірили в це. Вони вважали, що якщо залишити ложку або ополоник у горщику зі стравою, то це може призвести до небажаних наслідків, а саме втрати грошової удачі, розлучення та потенційної бідності.
Раціональне пояснення
Перша з таких причин полягає в тому, що металеве приладдя, що перебуває у контакті з їжею, окислюється. В результаті в каструлі утворюється ціле мікросередовище, інгредієнти швидше псуються, а значить, страва швидко скисне. Ще швидше цей процес буде відбуватися, якщо столові прилади вкриті подряпинами та іншими подібними ушкодженнями (що, погодьтеся, буває нерідко).
Ще один “побічний ефект” окислення металу – неприємний металевий присмак. Є й інші причини - особливо, якщо посуд з нержавіючої сталі або алюмінію. У першому випадку до сплаву часто входить нікель, що, може стати причиною виникнення алергічної реакції. А алюміній взагалі зараз не використовують через згубний вплив на організм, однак, багато у кого подібний посуд міг зберегтись.