U-News » press release » Як політика уряду призводить до відтоку інвестицій з України?
Всі новини

Як політика уряду призводить до відтоку інвестицій з України?

Впродовж довгого часу на усіх урядових порталах транслюється інформація про те, що влада всіляко залучає іноземні інвестиції, створює сприятливий інвестиційний клімат для закордонних інвесторів, обіцяючи при цьому лояльні умови ведення бізнесу.

Та чи насправді так, як про це розповідають?

Розглянемо конкретну ситуацію, яка виникла на ринку мобільного зв’язку України, для якого Мінфіном розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України» (далі – Законопроєкт), який вже готується до схвалення Урядом.

Про що цей Законопроєкт і чому він викликає обурення інвесторів та бізнесу?

Почнемо із самого початку. Передача даних мобільного зв’язку відбувається в межах радіочастотного спектра, який є обмеженим ресурсом і належить державі. Саме вона розподіляє частоти між операторами, урегульовує умови використання спектра, за що отримує рентну плату у вигляді податків і зборів.

У 2017 році відбувся розподіл спектральних частот на тендерних засадах, завдяки чому держава отримала понад 60 млрд грн у бюджет. Більшу кількість діапазону було отримано ПрАТ «Київстар» (понад 40%), інша частина була розподілена між двома меншими за розмірами мобільними операторами.

Оператори купували частоти на рівних тендерних засадах, розуміючи свою потребу у наданні якісних послуг визначеній кількості абонентів, розбудові мережі відповідно до умов та строків передбачених ліцензіями та наявному обсягу спектру. Вони розраховували та планували свої інвестиції для забезпечення якості та розвитку мережі, враховуючи всі умови, які були впроваджені державою на передодні проведення тендерів.

Для гарантії того, що умови освоєння спектра будуть рівними, а оподаткування користувачів справедливим, державою були запроваджені економічні стимули у вигляді спектральних коефіцієнтів – підвищувальний та понижувальний, відповідно. Підвищувальні коефіцієнти застосовувалися для операторів, котрі використовують спектр з перевищенням оптимальної кількості, а понижувальні – для тих, хто використовує оптимальну смугу радіочастот. 

Цим Законопроєктом реалізуються штучні наміри «допомогти операторам бути рівними», але рівності по факту не відбувається. Адже коефіцієнти і є механізмом підтримки цієї рівності. А їхнє скасування призведе до зосередження монопольної долі ринку мобільного зв’язку в одних руках та несправедливого оподаткування.

Наприклад, оператор, який максимально ефективно використовував спектр всі ці 7 років тепер має покрити 132 млн  грн/рік, в той час, як найбільший гравець ринку отримає податковий дисконт в розмірі, що сягає 80 млн грн/рік. І це на фоні того, що відсоток капітальних інвестицій у прибутку, наприклад, третього оператора за результатами 2022 року складає 21%, коли у найбільшого ПрАТ «Київстар» всього 14%.

Тобто, економія оборотних коштів у розмірі 80 млн грн на рік дозволить ПрАТ «Київстар» посилити власні конкурентні позиції, збільшити власну ринкову частку, яка на сьогодні й так перебільшує 40%. 

Додаткові зобов’язання для третього за величною оператора у розмірі 132,5 млн грн на рік зменшуватимуть і так обмежені під час війни ресурси, що може негативно вплинути на виконання важливих для держави завдань з відновлення пошкодженої інфраструктури зв’язку, а також суттєво зменшить спроможність і надалі забезпечувати високу якість та безперебійність надання послуг для всіх абонентів.

Хто в цьому випадку потерпає найбільше?

Оператор, на якого Законопроєкт спричиняє негативний вплив, є найбільшою турецькою інвестицією телеком-холдингу Turkcell. Саме цього турецького інвестора значним чином стосується таке рішення, яке несправедливо відображається на об’єктивно очікуваних показниках повернення інвестицій. Хоча захист від таких дій передбачений Угодою між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про взаємне сприяння та захист інвестицій.

Туреччина входить до трійки найбільших іноземних інвесторів за всі роки незалежності України. Сьогодні сумарні турецькі інвестиції в Україні налічують понад $4,5 млрд.

Турецькі компанії інвестують у різні сектори економіки України, зокрема, у розвиток електронних комунікацій, де інвестиції надто чутливі до непослідовних регуляторних рішень держави, особливо в ці неспокійні часи. Наразі, важливим для інвестора є те, щоб ринок залишився стабільним і прозорим для того, щоб конкуренція розвивалась. У той час, коли Законопроєкт призводить до непередбачуваності у вигляді зміни умов оподаткування для українського мобільного оператора lifecell, в якого Turkcell інвестував уже понад $3 млрд.

Посольство Туреччини в Україні вже стурбоване цією ситуацією, оскільки зміни очевидно непослідовні і мають високий негативний вплив лише на одного українського оператора мобільного зв’язку, у якому турецька компанія має значні інвестиції.

Дострокова відміна державою цих коефіцієнтів призведе до значних фінансових втрат, які ні оператори, ні їхні інвестори не мали можливості передбачити.

Які наслідки для операторів та ризики для держави?

Одномоментна відмова від коефіцієнтів призводить до різкої зміни у структурі податкових зобов’язань користувачів спектра, а це суперечить меті Законопроєкту – «зрівняти» умови для усіх операторів.

Законопроєкт може стати загрозою для відновлення та розвитку мобільної інфраструктури, покриття мешканців в сільській місцевості мобільним зв’язком і завадити реалізації одній із цілей уряду – забезпечення 95% населення мобільним зв’язком четвертого покоління. Такий крок негативно вплине на здатність операторів розбудовувати та відновлювати покриття, купувати генератори, посилювати заходи кібербезпеки, проводити підготовчі роботи на випадок екстрених ситуацій.

Може відбутися концентрація спектра тільки в одного гравця ринку, що вже і так має накопичений спектр та пов’язані з цим конкурентні переваги.

Та чи дійсно ці переваги можуть забезпечити належне функціонування мережі? Мабуть, випадок, який стався у грудні 2023 року і пов’язаний із російською кібератакою на роботу мереж мобільного зв’язку, чітко показав та дав зрозуміти, що монополізація ринку може призвести до катастрофічних наслідків не лише для приватного бізнесу, а й завдати безповоротної фінансової шкоди для бюджету та цифрової стабільності держави.

А, отже, виникає логічне питання, чи варто «штучно» витісняти решту гравців, які безперебійно функціонували, в той час, коли найбільший провайдер не зміг повноцінно захистити власну мережу?

Прийняття цього Законопроєкту свідчить про, м’яко кажучи, дивну інвестиційну політику держави і є причиною погіршення прав інвесторів. Вже на етапі розробки Законопроєкт викликає протиріччя як між представниками бізнесу та урядовцями, так і між самими законодавцями. Законопроєкт отримував застереження від представників уряду та не всі його норми знайшли схвалення у Голови податкового комітету ВРУ. Будь-які іноземні інвестори, які звикли до прогнозованих, захищених та планових інвестицій, навряд чи будуть зберігати високий інвестиційний потенціал в межах України за таких умов. Чи на часі «штучно» зменшувати інвестиційну привабливість України, яка і так далека від бажаного рівня? Відповідь очевидна.

Контакти для ЗМІ :

Менеджер з комунікацій

Романчук Ольга

+380964217060

[email protected]

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 355
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
16 856
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
14 888
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
13 989
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
13 702
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 546
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 000
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 742
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 006
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 582
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 163
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 564
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 121
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...