U-News » Про все » 5 науково обґрунтованих порад, які покращать ваші стосунки
Всі новини

5 науково обґрунтованих порад, які покращать ваші стосунки

Наскільки ви і ваш партнер пов'язані між собою? Спробуйте пройти "пташиний тест", щоб дізнатися це.

Ось як він працює, передає Мета.

Наступного разу, коли ви будете дивитися у вікно, гуляти або їхати, помітьте пташку і подивіться, як реагує ваш партнер. Чи відірветься він від телефону і запитає, що це за птах? Чи підходить він до вікна, щоб побачити її або іншим чином взаємодіють з нею (і з вами)?

Ідея "пташиного тесту", який став вірусним у TikTok, ґрунтується на роботі Джона і Джулі Готтман, відомих дослідників стосунків між чоловіком і дружиною, авторів книги "Рецепт кохання: Сім днів до більшої близькості, зв'язку та радості".

У ході своїх досліджень Готтмани виявили, що партнери у стосунках природно і регулярно роблять спроби встановити зв'язок зі своїм партнером. Готтмани називають ці спроби "пропозиціями", які є повсякденними способами вираження того, що ми хочемо один від одного.

Поворот до партнера

Коли ми стикаємося з пропозицією встановити зв'язок, наприклад, ваш партнер помітив птаха і розповів вам про нього, у вас з'являється можливість "повернутися до нього" або відвернутися.

Сенс "пташиного тесту" полягає не в тому, щоб перевірити партнера, а в тому, щоб показати, наскільки банальними є такі пропозиції і можливості з'єднатися, незалежно від того, чи стосуються вони птахів, чи чогось іншого. Розповідь про свій день, проблеми на роботі, мрії про майбутнє чи навіть мем у соціальних мережах – все це пропозиції налагодити зв'язок. Те, як ми реагуємо на ці "пропозиції", має значення для здоров'я наших стосунків.

Це дійсно включає в себе побудову довіри і дачу партнеру зрозуміти, що ви дійсно дбаєте про його почуття і потреби так само сильно, як і про свої власні, - сказав Джон Готтман.

В одному відомому дослідженні Джон Готтман та його колеги зняли на відео 130 молодят і проаналізували їхню взаємодію один з одним. Те, як часто ці пари оберталися один до одного після пропозиції з'єднатися, відповідало статусу їхніх стосунків під час спостереження через шість років.

Пари, які все ще перебували у щасливому шлюбі, поверталися до своїх партнерів у 86 відсотках випадків, коли один з них ініціював "пропозицію". Ті, хто були нещасливі або розлучені, зверталися до своїх партнерів лише у 33 відсотках випадків.

Ви повинні підвищити свою обізнаність про те, коли ваш партнер намагається встановити зв'язок, - сказала Джулі Готтман. – За її словами, бути уважним і визнати, що ви їх почули, дуже просто. Це все, що потрібно. Ось що таке поворот назустріч.

Виробіть звичку бути вдячним

Висловлення вдячності допомагає зблизити нас з партнером. За словами Сари Алгое, психолога з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл і директора Консорціуму любові, організації, що працює над прискоренням наукового розуміння людського зв'язку, роль вдячності має одні з найпереконливіших наукових доказів серед поведінкових моделей, що сприяють розвитку стосунків.

У дослідженні 2022 року, в якому взяли участь 125 пар, Алгое та її колеги вивчали ефект підштовхування одного з партнерів до висловлення більшої вдячності.

Дослідники поінформували учасників про переваги висловлення вдячності для стосунків і попросили висловлювати вдячність своєму партнеру щоразу, коли вони відчувають її. Їм також порадили пам'ятати: "Якщо мій партнер робить щось, що я ціную, то я висловлю йому свою вдячність".

Підштовхування збільшило частоту висловлення подяки партнером протягом наступних трьох тижнів. Примітно, що висловлення подяки призвело до того, що пара почала проводити більше часу разом - приблизно на 68 хвилин більше щодня.

Подяка може бути як маленькою, коли ваш партнер приносить вам каву, так і великим жестом, таким як квіти або подарунок.

Подумайте про те, що вас захоплює і що ви поважаєте у вашому партнері, сказала Джулі Готтман. Намагайтеся помічати і цінувати навіть ті дрібниці, які він регулярно робить.

Практикуйтеся дійсно помічати те, що є позитивним у стосунках. Деталі не так важливі, як ця звичка, коли обидві людини дійсно відчувають, що їх цінують за те, що вони роблять, і за те, ким вони є.

Сміятися разом

В одному дослідженні Алгое та її колишня студентка Лаура Курц записали на відео 71 гетеросексуальну пару, які розповідали одне одному про те, як вони вперше зустрілися. Потім ці пари попросили вибрати діаграми Венна, щоб показати, наскільки вони відчували себе близькими зі своїми партнерами. Дослідники виявили, що пари, які більше сміялися, обирали діаграми з більшою кількістю перетинів.

І навпаки, кількість часу, яку кожна людина проводила, сміючись окремо, не впливала позитивно на якість стосунків.

Результати іншого дослідження свідчать про те, що спільний сміх змушує людей відчувати себе більш схожими один на одного, що, в свою чергу, сприяє благополуччю стосунків.

Спільний сміх працює дуже добре, даючи нам відчути, що ми пов'язані в цей момент, ніби ми синхронізовані, – каже Алгое. – Мені подобається називати це "злиттям розуму".

Створюйте більше ситуацій, в яких ви, природно, більш схильні сміятися разом зі своїм партнером, наприклад, ігри або складні нові види діяльності, коли ніхто з вас не знає, як це робиться.

Обіймайтеся і тримайтеся за руки

Ще один потужний спосіб налагодити зв'язок - це буквально простягнути руку: обійми, поцілунки або тримання за руки.

Наша шкіра рясніє сенсорними датчиками, відомими як С-тактильні волокна, які підключені до соціальних дотиків і оптимізовані для виявлення ніжних погладжувань, які багато людей вважають приємними. Соціальний дотик вивільняє в мозку окситоцин - гормон соціальних зв'язків, який, як вважається, зменшує тривогу і біль.

Ласкаві дотики пов'язані з тим, наскільки чуйними пари сприймають своїх партнерів, повідомили Алгое та її колеги в дослідженні 2022 року, в якому взяли участь 842 учасники.

Це може бути просто сидіння поруч на дивані, поплескування по руці або обійми за плече. Ці моменти просто мають маленьку іскру близькості і можуть зблизити нас.

Створюйте ритуали емоційного зв'язку

Щороку протягом останніх 23 років Готтмани вирушають у "медовий місяць", припливаючи на каяку до Канади і винаймаючи одну й ту ж кімнату в одному й тому ж готелі типу "ліжко та сніданок".

Опинившись там, вони ставлять одне одному три запитання. "Що тобі сподобалося минулого року? Що було відстійним у минулому році? Чого б ви хотіли від наступного року?" пояснює Джон Готтман. І вони дають два тижні, щоб відповісти на ці запитання.

Ці ритуали не обов'язково мають бути ретельно продуманими, вони є навмисно заздалегідь розробленими взаємодіями, які обговорюються, узгоджуються і практикуються обома людьми. Це може бути такий ритуал, як поцілунок на прощання наприкінці дня або те, як ви святкуєте дні народження одне одного.

Успішні пари створюють такі ритуали, які допомагають донести до партнера думку: "любий, коли ти засмучений, світ зупиняється, і я слухаю". Ці ритуали емоційного зв'язку дійсно важливі.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 962
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
24 667
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 381
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 818
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
14 725
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 479
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 572
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 280
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 414
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
9 014
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 533
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
8 086
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 346
Соліст "АВВА" одружився у 79 років і вперше показав свою кохану на фото з весілля
0
Ірена Карпа розповіла про своїх доньок-підлітків та як вони у Франції популяризують українське
0
Водіям в Україні повідомили про ще один незаконний штраф поліції
0
Що можна вирощувати до початку зими
0
Для українських фермерів розширили можливості точного землеробства
0
Як правильно збирати і зберігати гарбузове насіння, щоб воно не втратило своєї користі
0
У машині немає аптечки: до яких штрафів готуватися водіям
0
Арешт рахунків і конфіскація: які наслідки несплати штрафів за порушення ПДР
0
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Ракети з КНДР та боєприпаси до "Смерч": що зберігалось на ураженому складі РФ під Тихорецьком
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...