U-News » Про все » Що посадити на балконІ: 6 багаторічних культур, які ідеально підходять для горщиків 
Всі новини

Що посадити на балконІ: 6 багаторічних культур, які ідеально підходять для горщиків 

Незалежно від того, чи є у вас внутрішній дворик, сад на балконі чи просто сонячне підвіконня, вирощування багаторічних овочів у контейнерах відкриває нові можливості для насолоди домашніми продуктами.

Вирощування багаторічних овочів у горщиках стає все більш популярним заняттям для городників з обмеженим простором. На відміну від однорічних культур, які потребують пересадження щороку, багаторічні овочі повертаються сезон за сезоном, що робить створення городу довгостроковою інвестицією, інформує ТСН.

Про те, які овочі краще всього вирощувати в горщиках, розповідає Gardening Know How.

Деякі з цих культур ростуть в горщиках навіть краще, ніж під час вирощування в землі, оскільки горщики дозволяють краще контролювати якість ґрунту, рівень вологості та боротися зі шкідниками. Проте овочі, вирощені в контейнерах, зазвичай потребують регулярнішого поливу та підживлення, ніж культури, вирощені в землі.

Однією з істотних переваг вирощування багаторічних рослин у горщиках є можливість легкого переміщення контейнерів для оптимізації умов вирощування протягом року. Наприклад, горщики можна переставити на сонячніші місця восени або в затінені місця під час піку літньої спеки. Ця мобільність не тільки покращує здоров’я рослин, але й подовжує вегетаційний період.

Багаторічна листова капуста

Багаторічна капуста кале є універсальним доповненням до контейнерних садів, забезпечуючи безперервний урожай ніжного листя для салатів.

Вирощування багаторічної листової капусти в горщиках — чудовий спосіб насолоджуватися цією поживною листовою зеленню цілий рік, оскільки її можна збирати в будь-який місяць. Рослини мають потенційну тривалість життя 5 років або більше, і ви можете розмножувати рослину живцями для постійного виробництва.

Рослини можуть виростати досить великими, тому краще вибрати компактніший сорт. Виберіть великий контейнер, щонайменше 30-45 см глибиною, і використовуйте високоякісну, добре дреновану суміш для горщиків, збагачену компостом, щоб забезпечити необхідні поживні речовини. Розташуйте горщики на повному або частковому сонячному світлі.

Регулярне поливання має вирішальне значення – тримайте ґрунт постійно вологим, але не перезволоженим. Удобрюйте кожні 4-6 тижнів, щоб сприяти здоровому росту. Обрізка старого листя стимулює нове зростання і запобігає довгоногості.

Ревінь

Ревінь вирощують заради яскраво забарвлених стебел, які чудово доповнюють солоні та солодкі страви. За правильного догляду рослини плодоносять протягом десяти років. Проте не можна збирати врожай в перший рік після посадки.

Вирощувати ревінь у горщиках легко, але контейнер має бути щонайменше 51 см глибиною та шириною, щоб умістити велику кореневу систему культури.

Посадіть частини рослин або куплені крони ревеню навесні в добре дреновану горщикову суміш, збагачену компостом або органічними речовинами. Поставте контейнер на сонце, хоча ревінь витримує і легку тінь.

Добре поливайте, особливо в жарку погоду, і підживіть ранньою весною. Обріжте старі стебла восени після того, як листя відмерло.

Щавель

Щавель можна вживати як свіжий листовий овоч у салатах, пасерувати у фрі або як траву для покращення смаку інших страв. Має терпкий лимонний смак.

Вирощувати щавель у горщиках легко і вигідно – часто це успішніше, ніж вирощування в землі. Виберіть контейнер із хорошим дренажем діаметром не менше 30 см, наповнений багатим органічним ґрунтом для горщиків.

Посійте насіння на відкритому повітрі після заморозків або в приміщенні за три тижні до останніх заморозків. Розмістіть насіння на відстані 8 см одне від одного, засипте 1,5 см ґрунту та тримайте його вологим. Розсаду проріджують на відстані 30 см одна від одної, коли у неї з’явиться два набори справжніх листків.

Догляд мінімальний – поливайте щотижня та мульчуйте, щоб зберегти вологу та запобігти бур’янам.

Збирайте врожай через 30-40 днів для молодих листків або через два місяці для дорослих рослин. Зріжте листя до стебла, щоб стимулювати відростання.

Спаржа

Спаржа – це витривалий весняний овоч, який цінується за тонкий смак і м’якість у вареному вигляді. Рослинам може знадобитися кілька років, щоб дозріти при вирощуванні з насіння, і їх не слід збирати до третього року.

Вирощування спаржі в контейнерах є гарним варіантом, хоча це обмежить зазвичай тривалий термін життя рослини, якщо її не пересадити в землю. Нехай це вас не відлякує, оскільки ви зможете насолоджуватися смачними врожаями 3-4 роки, поки рослина обмежена горщиком.

Контейнер має бути достатньо великим, щоб вмістити глибоке коріння рослини – щонайменше 46 см у глибину та 31 см у діаметрі – і мати хороший дренаж. Коріння спаржи потрібно садити на глибину 10-15 см.

Поставте контейнер на сонячне місце, яке отримує 8 годин сонячного світла щодня.

Спаржа росте на різних типах ґрунтів, якщо вони добре дреновані та збагачені органічними речовинами. Рослинам буде корисно вносити добрива ранньою весною, а потім кожні два тижні до кінця вегетації. Тримайте ґрунт вологим, але не мокрим.

Зелена цибуля

Зелена цибуля – це овоч зі смаком цибулі, який використовується як зелень у багатьох стравах.

Вирощування цибулі в горщиках — простий процес, який дозволяє насолоджуватися її свіжим смаком цілий рік. Виберіть горщик із хорошим дренажем і наповніть його рясним, добре дренованим ґрунтом перед посадкою.

Цибуля процвітає за повного сонячного світла, але може переносити і півтінь. Регулярно поливайте, щоб ґрунт був постійно вологим, але не перезволоженим. Удобрюйте кожні кілька тижнів збалансованим рідким добривом.

Збирайте цибулю, обрізаючи листя, ви можете скоротити рослину наполовину, не пошкодивши її.

Крес-салат

Крес-салат - це перцевий лист, який використовується для додання смаку салатам. Це швидкозростальний багаторічник, який легко вирощувати в горщиках.

Насіння можна висівати в приміщенні або на відкритому повітрі, найкраще проростає в прохолодних і вологих умовах.

Використовуйте контейнер з хорошим дренажем, наповнений безґрунтовою сумішшю торфу. Зберігайте горщик у затіненому місці або на частковому сонячному світлі.

Як випливає з назви, крес-салат процвітає в стабільно вологих умовах, тому поставте горщик у наповнене водою блюдце або вирощуйте в ємності з водою, змінюючи її щотижня.

Регулярно збирайте врожай, обрізаючи рослину, щоб стимулювати нове зростання. Добре підгодовуйте її за допомогою збалансованого водорозчинного добрива, щоб запобігти дефіциту поживних речовин.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 399
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
17 833
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 043
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 050
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
13 815
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 570
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 020
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 765
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 024
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 611
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 191
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 585
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 135
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...