U-News » Про все » Для тривалішої насолоди. Три правила зберігання вина вдома
Всі новини

Для тривалішої насолоди. Три правила зберігання вина вдома

Дотримуйтеся цих інструкцій, щоб бути впевненими, що ваше вино має такий смак, як і має бути.

Якщо у вас зростає колекція вина або ви просто хочете мати під рукою вдома кілька пляшок, важливо знати, як правильно зберігати вино. Уявіть собі, що ви відкрили спеціальну пляшку з вашого останнього відвідування виноробні, й побачили, що вона має смак оцту — або навіть гірше. Цього невдалого сценарію можна уникнути за допомогою належних методів зберігання, і хороша новина полягає в тому, що вам не потрібен винний льох, побудований на замовлення, або безліч спеціальних пристосувань для зберігання вин або витонченої витримки та збереження найкращого смаку, повідомляє НВ.

Чому важливо зберігати вино

Все просто: вино складається з органічних речовин, воно дозріває та розвивається з часом, навіть після того, як його розлили в пляшки. Воно має більше спільного з їжею, ніж з пляшкою газованої води. Як і гроно винограду, воно досягне піку смаку, коли дозріє, а потім з часом зіпсується. Хитрість у зберіганні вина полягає в тому, щоб зберегти його якомога довше та дозволити йому розвиватися, поки не досягне свого ідеального вікна для пиття.

Є три основні правила зберігання вина, яких ви повинні дотримуватися, щоб забезпечити найкращі результати під час відкриття цінних пляшок.

1. Зберігайте вино при постійній температурі

Підтримка ідеальної температури є найважливішим фактором зберігання вина, а коливання особливо шкідливі. Вино — це живий продукт, який продовжує розвиватися в пляшці. Зберігання вин при постійній температурі допоможе гарантувати, що вони старітимуть повільно та делікатно. Надлишок тепла або холоду може негативно прискорити старіння. Особливо тепло може завдати великої шкоди вину, змушуючи його втрачати первинні аромати.

Температура підвалу

Загальноприйнятою вважається ідеальна температура зберігання вина від 7 до 12 градусів — сомельє називатимуть це температурою підвалу. Це холодніше, ніж кімнатна температура, але не так холодно, як у вашому холодильнику.

Використовуйте винний холодильник

Один із простих способів зберігати ваше вино при температурі у льосі - придбати винний холодильник. Таким чином ви зможете встановити температуру та знати, що ваші пляшки налаштовані на успішну витримку. Холодильники для вина бувають різних розмірів, від масивних охолоджувачів місткістю 200 пляшок до міні-версій, призначених для розміщення на вашій стільниці. Деякі навіть мають функцію подвійної зони, тож ви можете зберігати своє шардоне трохи холодніше, ніж каберне.

Якщо температура в підвалі вам здається занадто низькою як температура для пиття, особливо з великими насиченими червоними напоями, просто залиште вино при кімнатній температурі на 20−30 хвилин, перш ніж пити. Якщо у вас є вино, яке ви хочете подавати холоднішим, ви можете охолодити його безпосередньо перед подачею.

Немає місця чи бюджету на винний холодильник? Прохолодний куточок вашого підвалу цілком підійде для вин, призначених для відкриття протягом року після покупки. Для пляшок, які можна споживати щодня, не потрібен холодильник для вина, якщо тільки вони не зберігаються в місці, де температура сильно коливається (наприклад, біля плити).

2. Захистіть вино від УФ-променів

Вино слід зберігати в темному місці, щоб уникнути впливу ультрафіолетових променів, які можуть пошкодити його смак і аромат — особливо шкідливі прямі сонячні промені та люмінесцентні лампи. Ці шкідливі промені реагують із сполуками у вині та можуть створювати сірчані аромати, такі як капуста та тухлі яйця. Ви помітите, що багато вин розливають у зелене або бурштинове скло. Воно захищає від ударів світла, але цього захисту недостатньо, якщо ви зберігаєте пляшку на сонячному підвіконні.

3. Слідкуйте за рівнем вологості для тривалого зберігання

Приблизно 80 відсотків вин, які ми купуємо в місцевому винному магазині, відкриваються та споживаються протягом 48 годин. Для цих вин немає необхідності зберігати при певному рівні вологості. Однак, якщо у вас є спеціальні пляшки, які ви хочете витримати протягом тривалого часу, запечатані пробками, зберігайте їх при вологості від 60 до 68 відсотків. Це пояснюється тим, що надзвичайно сухе повітря може спричинити висихання пробок, пропускаючи надлишок кисню в пляшку, прискорюючи процес старіння та впливаючи на свіжість вина. І навпаки, надмірна вологість може спричинити утворення цвілі на пробках або пошкодження етикетки вина.

Крім того, майте на увазі ці поради

Горизонтальне зберігання

Коли ви зберігаєте пляшки з вином, закриті пробками, краще тримати їх у горизонтальному положенні. «Пробка повинна контактувати з вином. Якщо ні, вона висохне і дозволить додатковому кисню потрапити в пляшку, що призведе до окислення. Винні стелажі - чудовий спосіб зберігати вино горизонтально, забезпечуючи легкий доступ і ефективне використання простору.

Що стосується пляшок, закритих гвинтовою кришкою? Є набагато більше гнучкості щодо зберігання, можна тримати їх у вертикальному положенні, на них не вплине горизонтальне зберігання.

Інвестуйте в Coravin

Coravin — це пристрій, який дозволяє отримати доступ і налити вино, не знімаючи пробки. Для проколу пробки використовується тонка порожниста голка, яка дозволяє витікати вину. У той же час система замінює налите вино газоподібним аргоном, інертним газом, який запобігає окисленню. Вино, що залишилося в пляшці, зберігається в первісному стані, лишаючи свою якість і профіль смаку. З Coravin ви можете насолоджуватися келихом або двома з пляшки, а потім відразу поставити його назад у свій винний холодильник або стелаж, щоб зберігати його тижнями чи місяцями, не турбуючись про псування.

Зберігання вина після відкриття

Є два простих кроки, щоб зберегти ваше вино свіжим після того, як воно відкрите: щільно закрийте його та зберігайте в холодильнику.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
37 231
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
25 276
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
19 727
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 547
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
16 137
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
15 269
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 699
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 877
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
13 358
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
8 290
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 450
Чоловік прожив 26 років зі шматком конструктора в носі: тепер у нього унікальний нюх
6 934
Як швидко відчистити шви між плиткою від плісняви та бруду
6 664
Соліст "АВВА" одружився у 79 років і вперше показав свою кохану на фото з весілля
0
Ірена Карпа розповіла про своїх доньок-підлітків та як вони у Франції популяризують українське
0
Водіям в Україні повідомили про ще один незаконний штраф поліції
0
Що можна вирощувати до початку зими
0
Для українських фермерів розширили можливості точного землеробства
0
Як правильно збирати і зберігати гарбузове насіння, щоб воно не втратило своєї користі
0
У машині немає аптечки: до яких штрафів готуватися водіям
0
Арешт рахунків і конфіскація: які наслідки несплати штрафів за порушення ПДР
0
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Ракети з КНДР та боєприпаси до "Смерч": що зберігалось на ураженому складі РФ під Тихорецьком
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...