В догляді за рослинами користуються не лише магазинними засобами. Досить часто в горщик підливають різні підручні засоби та залишки продуктів. Наприклад, кладуть пакетики з чаєм, бананові шкірки та підливають гущею кави. Раціонально та економно, але чи дієво, тут виникає питання.
Особливо цікавить кавова гуща. Вона дуже ароматна та досить груба. Квітководи мотивують її використання поживними властивостями для кімнатних рослин.
Проте біологи та агрономи не погоджуються з такою думкою. Справа в тому, що будь-яка органіка спочатку повинна перегнити (метод компостування). В процесі складні хімічні елементи розкладаються на простіші, які потім можуть легко засвоюватися рослинами.
З цього погляду залишки вашої кави рослині ніякої користі не принесуть, а земля буде зіпсована. Окрім того, можуть з’явитися маленькі мошки, які постійно надокучатимуть. Краще використати готове мінеральне добриво, яке гарантовано допоможе домашнім рослинам краще рости та розвиватися.