Лікар-онколог: для профілактики колоректального раку в раціон слід частіше включати каші та хліб із цільнозернових круп.
Онколог розповів в інтерв’ю про продукти харчування, які допомагають покращити захист від розвитку раку кишечника, який входить до п’ятірки найпоширеніших видів раку в Україні.
Фахівець зазначив, що з цією метою потрібно обмежити вживання таких продуктів як цукор, жирні та смажені, червоне м’ясо, ковбаси, копченість.
Інші продукти, навпаки, буде корисно включати до свого раціону якомога частіше.
Насамперед йдеться про каші та хліб із цільнозернових круп.
Для зміцнення захисту від раку кишечника онколог порадив такі крупи: овес, ячмінь, булгур, бурий рис, гречку, кіноа, полбу.
Фахівець порадив завжди звертати увагу на зміни, пов’язані з режимом дефекації та характером випорожнень, а також на появу підвищеного газоутворення та здуття, або почуття переповненого кишечника – всі ці симптоми можуть вказувати на розвиток раку, так само як і несподіване та сильне схуднення, виникла анемія.
Із цими змінами потрібно обов’язково йти до лікаря.