Американські експерти вирішили проаналізувати величезний обсяг інформації щодо впливу червоного м’яса на здоров’я людини. Він показав, що цей продукт таки справді становить чималий ризик для людини.
Експерти з американського Інституту показників та оцінки здоров’я, який є своєрідним глобальним довідником у справі статистики з охорони здоров’я, проаналізували існуючі дослідження у 180 областях, щоб встановити, наскільки велику небезпеку для здоров’я становить червоне м’ясо.
Загалом експертів цікавило, які саме фактори найчастіше і переконливо провокують рак. Наприклад, куріння отримало п’ять зірок, тобто максимальну оцінку за шкалою доведеного ризику. Вона показувала, що є надмірна кількість доказів впливу куріння на пухлини.
Підвищений артеріальний тиск також отримав п’ять зірок у справі впливу на серцево-судинні хвороби, що підтверджував величезний обсяг та переконливість наявних доказів. Але в інших парах причин та наслідків найчастіше рейтинг становив одну чи дві зірки. Це стосувалося необробленого червоного м’яса.
Цей продукт отримав лише одну зірку в плані його впливу на інсульти. Іншими словами, у вчених були відсутні докази зв’язку впливу червоного м’яса на ці гострі порушення мозкового кровообігу. Усього дві зірки дістало вплив червоного м’яса на пухлини прямої кишки, молочної залози, ішемічної хвороби серця та діабету. Самі дослідники були здивовані, наскільки слабкими виявилися взаємозв’язки червоного м’яса з тими чи іншими хворобами.