Поради господиням, що робити, щоб почищена картопля не потемніла.
В яких тільки стравах не використовують картоплю — це, мабуть, один із незамінних інгредієнтів.
Господині знають, що якщо почистити картоплю і залишити її на зовсім короткий час, вона почорніє через те. що картопляний крохмаль вступає в контакт з повітрям та окислюється. Цього можна уникнути, якщо зберігати очищену картоплю правильно.
Як правильно зберігати очищену картоплю
- Покладіть очищену картоплю в каструлю з прохолодною водою і залиште там до моменту використання. Повітря не буде контактувати з поверхнею овоча, процес окислення зупиниться.
- Можна додати до води кілька крапель оцту, лимонного соку або дрібку солі. Додавання кислоти у воду допоможе запобігти потемнінню картоплі. Кислота уповільнює окислення та допомагає зберегти картоплю світлою. Сольовий розчин запобігає розвитку бактерій і уповільнює процес окислення. Перед тим, як готувати, злийте воду і витріть бульби насухо.
- А якщо каструлю з водою та очищеною картоплею покласти в холодильник, то вона може там пролежати 1-2 дні. Зберігайте картоплю у нижній частині холодильника, де температура найбільш стабільна. Оптимальна температура для зберігання очищеної картоплі — від 2 до 4 градусів Цельсія.
- Ще один лайфгак для зберігання очищеної картоплі — це загорнути картоплю в поліетиленову плівку, попередньо переконавшись, що всередині не залишилося повітря. Упаковану вакуумним способом картоплю можна зберігати в холодильнику до тижня без потемніння.
- Якщо вам потрібно зберегти картоплю на більш тривалий термін, її можна заморозити. Але перед цим її обов'язково потрібно бланшувати. Наріжте картоплю кубиками або скибочками, бланшуйте в окропі протягом 2-3 хвилин, потім швидко охолодіть у крижаній воді. Висушіть картоплю і розкладіть її на піддоні, заморозьте, а потім перекладіть у герметичний пакет або контейнер.
Загальні рекомендації для зберігання очищеної картоплі
Використовуйте холодну воду для зберігання картоплі, оскільки тепла вода сприяє прискоренню окислення.
Що менше картопля контактує з повітрям, то менша ймовірність її потемніння, тому намагайтеся повністю занурювати картоплю у воду або щільно закривати контейнер.
Намагайтеся використовувати очищену картоплю якнайшвидше, щоб уникнути втрати її смакових якостей і текстури.