Помідори виділяються серед інших культур завдяки своєму вмінню не виснажувати ґрунт. Крім того, у них середня потреба в добриві. Однак, вирощуючи ці рослини кілька літніх сезонів поспіль, ви ризикуєте змінити кислотність ґрунту на своєму городі.
УНІАН пише, що можна садити після помідор, щоб зберегти ґрунт у хорошому стані і водночас отримувати чудовий урожай.
Що садити після помідор - список культур
Зокрема, під час вибору рослин, які будете вирощувати після томатів, зверніть увагу на ті, що здатні наситити землю азотом.
Вибір свій варто зупинити на бобових, гарбузових і кормових культурах.
Розглянемо найпопулярніші рослини. Наприклад, чи можна садити огірки після помідорів. У цих двох культур різні захворювання і це допоможе уникнути перехресного зараження. Водночас перед посадкою огірків варто удобрити землю компостом, оскільки їм необхідне поживне середовище для гарного врожаю.
У декого можуть виникнути сумніви, чи можна після помідорів садити цибулю і часник, але поспішаємо вас порадувати - вони дадуть чудовий урожай і не хворітимуть. Крім того, вони оздоровлюють ґрунт.
Якщо говорити про теплицю, то після томатів варто вибирати зелень або трави. Вони відновлять ґрунт і при цьому порадують вас.
Якщо ж повернутися назад до помідорів, то їх на колишньому місці можна буде вирощувати не раніше ніж через кілька років. Інакше ви будете отримувати водянисті несмачні плоди, яких, утім, буде не дуже багато.
У тому випадку, коли немає можливості змінювати постійно місце посадки, сумувати все ж не варто. Ви можете просто ретельно підготувати ґрунт. У цьому вам допоможуть добрива, у складі яких багато азоту. Деякі радять спробувати замінити шар ґрунту, але аж надто це трудомістко.
Як варіант спробуйте висадити біля своїх помідорів бобові, трави і зелень - вони підтримають стан ґрунту і допоможуть йому дати гарний урожай. Потім восени можна висіяти морозостійкі сидерати на свій смак. Це рослини, які швидко ростуть і висіваються не для врожаю, а щоб використовуватися як зелене добриво.
Можна взяти олійну редьку, озимі овес і жито, а також гірчицю, фацелію і буркун.