Медичний сайт Medical News Today повідомляє, що регулярне споживання спаржи може покращити захист від розвитку смертельних порушень серця, включаючи інфаркт міокарда.
Серед найбільш небезпечних порушень серця, які збільшують ризик смертельного наслідку, виділяються серцеві напади.
Їх виникнення спричинюється помилками нормального кровообігу, що направляється до міокарда: недостатня кількість крові, яку переживає серце, може викликати серйозні ушкодження, які часто є смертельними для людини.
Ішемічна хвороба серця, яка характеризується накопиченням жирових відкладень в артеріях, сприяє їх виникненню: саме вони обмежують кількість крові, яка повинна доходити до серця.
Фахівці визначили ідеальний овоч для захисту від подібних порушень. "Регулярне вживання спаржи може стати ключем до захисту від смертельного стану", - цитує їх Medical News Today.
Користь овоча вчені пояснюють його насиченістю фолієвою кислотою (спаржа випереджає всі інші овочі за її вмістом). Цей компонент запобігає накопиченню в організмі амінокислоти, відомої як гомоцистеїн.
Встановлено, що люди з високим рівнем гомоцистеїну зазнають більш високого ризику розвитку деяких смертельних станів, включаючи серцеві напади та інсульти.
Ще одна перевага спаржи - її насиченість клітковиною, яка ефективно бореться з холестериновими відкладеннями в судинах і тим самим знижує ризики високого кров'яного тиску та ішемії.
"Спаржа містить багато корисних речовин. Крім фолієвої кислоти та клітковини, вона насичена вітамінами A, B, C, T, K, міддю, марганцем, магнієм, каротином, тіаміном.
Завдяки такому складу овоч регулює згортання крові, запобігає утворенню тромбів. Також у спаржі є аспарагін – ця речовина знижує артеріальний тиск і зміцнює серце", - розповіли лікарі.