Сіль – це важливий електроліт, який забезпечує нормальне функціонування нашого організму. Тому вчені спростовують поширене твердження про те, що повна відмова від солі корисна.
За даними науковців, безсольова дієта сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, так само як і зловживання сіллю.
Учені рекомендують їсти помірно солону їжу, щоденна доза хлориду натрію за такої умови повинна становити приблизно 3 грами. В інакшому випадку – вас чекає серйозне погіршення самопочуття.
Набір ваги
Йодована сіль важлива для вироблення гормонів, і якщо ви повністю відмовитеся від її вживання, запаси йоду швидко вичерпаються. В результаті ви можете набрати додаткові кілограми, на обличчі з'являться набряки, а шкіра стане сухою.
Погіршення роботи серця
Дієта з низьким вмістом натрію має багато переваг, особливо для людей з серцевими захворюваннями. Але такий варіант підходить не всім. Здорові люди, які вживали менше ніж 2 грамів солі на добу, були більш вразливими до інфаркту або інсульту.
При цьому відмова від солі змінює гормональний фон, що переважає користь від зниження тиску.
Розвиток цукрового діабету
Дослідження показали, що низькі дози натрію в раціоні можуть вплинути на інсулінорезистентність. Це означає, що організм не реагуватиме на інсулін, а рівень цукру продовжить збільшуватися.
Симптоми зневоднення
Коли рівень натрію в крові різко падає, організм реагує на це симптомами, які нагадують зневоднення: сухість у роті, запаморочення, спрага і проблеми з сечовипусканням.
Нудота
Відмова від солі може серйозно вплинути на рівень холестерину. Хоча такі зміни не мають ранніх ознак, все ж в процесі перебування на безсольовій дієті, організм може відреагувати на зміни нудотою та блюванням.
Будьте уважними до свого самопочуття та контролюйте вміст хлориду натрію у їжі. Лише розумний підхід до дієт та збалансоване харчування допоможуть вам почуватися краще.
Безсольову дієту може назначити тільки лікар.
Надлишок солі
Надмірна кількість хлориду натрію також негативно впливає на ваш організм, зазначає Ukr.media.
Люди, які додають велику кількість солі в їжу, ризикують зіткнутися з певними захворюваннями:
- з остеопорозом;
- зі захворюваннями нирок;
- з гіпертонією.
У цьому випадку лікарі рекомендують зменшити споживання солі та додати в раціон більше калію, адже він практично нейтралізує негативний вплив натрію на організм людини.