Картопля фрі смертельно небезпечна для здоров’я. Такого висновку дійшли американські вчені під час масштабного дослідження.
В експерименті взяло участь майже 4500 людей, які досягли повноліття. Під час дослідження з’ясувалося, що вживання картоплі фрі частіше ніж два рази на тиждень удвічі збільшує ризик передчасної смерті. Вживання смаженої у фритюрі картоплі три рази на тиждень збільшує ризик серцевого нападу на 7%.
Вчені пояснюють таку тенденцію тим, що гарнір готують у величезній кількості олії, яку, як правило, дуже рідко змінюють, через це там утворюються канцерогени. Крім цього в олії наявна величезна кількість трансжирів, які підвищують рівень “поганого” холестерину. Він зі свого боку осідає на стінках судин, робить їх менш еластичними, а також спричиняє розвиток серцево-судинних захворювань – наприклад, інсульту чи інфаркту.
Фахівці також зазначають, що високий рівень трансжирів в організмі впливає на розвиток деменції, хвороби Альцгеймера та інших захворювань, пов’язаних із роботою мозку.
Також вчені нагадують, що цей гарнір дуже довго перетравлюється і може спричинити здуття живота, болі і навіть судоми внаслідок порушення кишкового мікробіому.