U-News » Здоров'я » Як "бодяжать" молоко в Україні: що додають
Всі новини

Як "бодяжать" молоко в Україні: що додають

Молочні продукти – одні з найбільш фальсифікованих товарів в Україні. Найчастіше підробляють молочні жири. Частка фальсифікату в готовому продукті подекуди може досягати 100%, це означає, що молочного жиру там може зовсім не бути.

Експерти кажуть, що саме молоко в чистому вигляді підробляють не часто. Але й там можна знайти чимало сторонніх інгредієнтів, які здатні завдати шкоди здоров'ю споживачів, пише Businessua.

Що підмішують у молоко?

Фальсифікатом називають продукт, в якому частина інгредієнтів замінена іншими. Якщо ми говоримо про молоко, то в ньому молочні жири можуть замінювати жирами якогось іншого походження. Найбільш поширене явище, коли в молоко додають рослинні жири. Але часто виробники не обмежуються тільки ними.

"Зараз хімія далеко крокує, і псевдовиробники молока викручуються, як можуть, – розповідає глава правління ГО "Споживча довіра" Олена Куликова. – У молоці може бути і перероблений курячий жир, і навіть гідрогенізовані жири (трансжири)".

Крім сфальсифікованих жирів у неякісному молоці можна знайти чимало інших речовин. Додавати їх можуть як постачальники сировини (фермери), так і виробники на підприємствах, маючи різні цілі.

"Коли молоко приймають на молочний комбінат, його перевіряють на рівень жирності, – розповідає Куликова. – Щоб рівень був достатнім, у молоко, яке розбавляють водою, постачальники можуть додавати мийні засоби і соду. Ці речовини вступають у хімічну реакцію і таким способом апарати показують більш високу жирність".

Додаючи хімічні речовини, молоку також допомагають довше залишатися свіжим.

"Щоб продукт довше зберігався, треба зробити так, щоб його кислотність не підвищувалася, – говорить президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест" Валентин Безрукий. – Для цього в молоко можуть додавати такі речовин, як аміак, соду або інгредієнти мийних засобів. Це дозволяє продуктові не скисати довше, і він довше може продаватися".

Крім цього, під час аналізу зразків експерти іноді знаходять у молоці залишки антибіотиків, розповідає Безрукий. Вони з'являються там із двох причин:

Антибіотиками лікують корову, яка хворіє. Протягом декількох тижнів лікування корову потрібно доїти, але вживати її молоко не можна. Якщо це правило порушують, антибіотики можна знайти в молоці.

Недотримання правил техніки безпеки на виробництві. Антибіотики можуть входити до складу засобів, які застосовують для очищення обладнання. Якщо обладнання належно не промито – в молоці також можна знайти залишки цих речовин.

Як неякісне молоко шкодить здоров'ю?

"Молоко – корисний продукт, компонент здорового харчування, рекомендований світовими і національними експертними групами, – говорить президент Асоціації дієтологів України, автор національних рекомендацій щодо здорового харчування, кандидат медичних наук, доцент Олег Швець. – Як дитячий, так і дорослий організм потребує тих речовинах, які є в молоці. І потребує щодня".

Але йдеться про натуральне, якісне молоко. Якщо в ньому з'являються якісь домішки – таке молоко вже пити не можна, адже воно може серйозно нашкодити здоров'ю.

Найменш шкідливими в молоці можна вважати рослинні жири. Вони, як правило, не завдають шкоди здоров'ю людини. Їхня проблема в тому, що вони просто не дозволяють нам отримати від молока ті корисні речовини, яких ми очікуємо.

Але не всі домішки в молоці настільки нешкідливі. Та ж сода, складові мийних засобів – не призначені для того, щоб приймати їх в їжу, тим більше в істотних кількостях. Тому, за словами Безрукого, вони будуть негативно впливати на організм.

Окреме питання – трансжири. З ними ситуація неоднозначна. Сам організм корови виробляє трансжири в тій або іншій кількості (залежно від породи), і ці речовини шкоди не несуть. Але є й інші трансжири, які з'явилися в молоці в процесі технологічної обробки. І з ними вже варто бути обережним, говорить Безрукий:

"Ці трансжири негативно впливають на серцево-судинну систему людини. Але заборонити всі трансжири взагалі неможливо, адже вони бувають різні. Встановити, що трансжирів у продукті має бути 0% – рівноцінно тому, щоб заборонити всю молочну продукцію".

Яке молоко варто купувати і вживати?

Неякісне молоко, найімовірніше, не буде відрізнятися за смаком від якісного. Визначити фальсифікат можна тільки в лабораторії. Але щоб убезпечити себе, Куликова радить купувати продукцію великих виробників у великих торгових мережах. Це гарантує більш ретельний контроль якості.

Найбільш ризиковано пити сире, необроблене молоко, говорить Швець: "Воно може бути контамінованим мікроорганізмами, і це може призвести до кишкової інфекції. Треба вживати тільки пастеризоване молоко".

Цю думку підтримує і Безрукий. За його словами, пити сире молоко можна тільки в перші кілька годин після того, як подоїли корову. Якщо ж ви купили таке молоко на базарі – його потрібно обов'язково прокип'ятити.

"Справа в тому, що молоко – це чудове середовище для розмноження як корисних, так і небезпечних мікроорганізмів. Ми не знаємо, в який період часу, які мікроорганізми будуть в ньому перемагати", – пояснив він.

Загалом молоко – корисний продукт і містить багато важливих для нашого організму речовин. Але до його вибору потрібно підходити уважно. Адже в пляшці з білою речовиною під виглядом молока можна отримати мийні засоби, аміак, соду, антибіотики, набір хвороботворних бактерій або ж просто продукт, повністю позбавлений корисних речовин, за які ми заплатили.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
26 141
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
22 129
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
20 914
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
19 886
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 518
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
14 531
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
14 312
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 565
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
10 967
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 670
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 085
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 591
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 450
Розумні городники обходять ці 4 сорти огірків стороною
0
Чи варто підгортати троянди на зиму: плюси та мінуси процедури
0
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
0
Скандальне повернення в Україну: Олег Винник несподівано засвітився у Києві
0
Названо несподівану корисну властивість кімнатних рослин в офісах
0
Сім дерев, які загинуть при осінньому висаджуванні
0
Три знаки зможуть розібратися з привидами минулого вже найближчим часом
0
Прогноз магнітних бур на жовтень 2024: коли будуть великі сонячні спалахи
0
Килим не буде ковзати по підлозі, якщо його закріпити таким способом
0
Відомий психолог назвав сім правил щасливого шлюбу та сімейного щастя
0
8 помилок, які призводять до появи пилу відразу після прибирання
0
Несподівано зник з екранів та переніс три операції на руці: де зараз зірка 90-х Левко Дурко і як виглядає
0
Джонні Депп повернувся до образу капітана Джека Горобця
0
Названо найпопулярніші причини, чому стосунки не заходять далі першого побачення

Від того, яке враження ви справили на першому побаченні, ...

Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...