Молочні продукти – одні з найбільш фальсифікованих товарів в Україні. Найчастіше підробляють молочні жири. Частка фальсифікату в готовому продукті подекуди може досягати 100%, це означає, що молочного жиру там може зовсім не бути.
Експерти кажуть, що саме молоко в чистому вигляді підробляють не часто. Але й там можна знайти чимало сторонніх інгредієнтів, які здатні завдати шкоди здоров'ю споживачів, пише Businessua.
Що підмішують у молоко?
Фальсифікатом називають продукт, в якому частина інгредієнтів замінена іншими. Якщо ми говоримо про молоко, то в ньому молочні жири можуть замінювати жирами якогось іншого походження. Найбільш поширене явище, коли в молоко додають рослинні жири. Але часто виробники не обмежуються тільки ними.
Крім сфальсифікованих жирів у неякісному молоці можна знайти чимало інших речовин. Додавати їх можуть як постачальники сировини (фермери), так і виробники на підприємствах, маючи різні цілі.
Додаючи хімічні речовини, молоку також допомагають довше залишатися свіжим.
Крім цього, під час аналізу зразків експерти іноді знаходять у молоці залишки антибіотиків, розповідає Безрукий. Вони з'являються там із двох причин:
Антибіотиками лікують корову, яка хворіє. Протягом декількох тижнів лікування корову потрібно доїти, але вживати її молоко не можна. Якщо це правило порушують, антибіотики можна знайти в молоці.
Недотримання правил техніки безпеки на виробництві. Антибіотики можуть входити до складу засобів, які застосовують для очищення обладнання. Якщо обладнання належно не промито – в молоці також можна знайти залишки цих речовин.
Як неякісне молоко шкодить здоров'ю?
Але йдеться про натуральне, якісне молоко. Якщо в ньому з'являються якісь домішки – таке молоко вже пити не можна, адже воно може серйозно нашкодити здоров'ю.
Найменш шкідливими в молоці можна вважати рослинні жири. Вони, як правило, не завдають шкоди здоров'ю людини. Їхня проблема в тому, що вони просто не дозволяють нам отримати від молока ті корисні речовини, яких ми очікуємо.
Але не всі домішки в молоці настільки нешкідливі. Та ж сода, складові мийних засобів – не призначені для того, щоб приймати їх в їжу, тим більше в істотних кількостях. Тому, за словами Безрукого, вони будуть негативно впливати на організм.
Окреме питання – трансжири. З ними ситуація неоднозначна. Сам організм корови виробляє трансжири в тій або іншій кількості (залежно від породи), і ці речовини шкоди не несуть. Але є й інші трансжири, які з'явилися в молоці в процесі технологічної обробки. І з ними вже варто бути обережним, говорить Безрукий:
Яке молоко варто купувати і вживати?
Неякісне молоко, найімовірніше, не буде відрізнятися за смаком від якісного. Визначити фальсифікат можна тільки в лабораторії. Але щоб убезпечити себе, Куликова радить купувати продукцію великих виробників у великих торгових мережах. Це гарантує більш ретельний контроль якості.
Цю думку підтримує і Безрукий. За його словами, пити сире молоко можна тільки в перші кілька годин після того, як подоїли корову. Якщо ж ви купили таке молоко на базарі – його потрібно обов'язково прокип'ятити.
Загалом молоко – корисний продукт і містить багато важливих для нашого організму речовин. Але до його вибору потрібно підходити уважно. Адже в пляшці з білою речовиною під виглядом молока можна отримати мийні засоби, аміак, соду, антибіотики, набір хвороботворних бактерій або ж просто продукт, повністю позбавлений корисних речовин, за які ми заплатили.