Картопля отримала ненайкращу репутацію у сфері дієтології через нібито відсутність користі для здоров’я, оскільки містить багато вуглеводів. Нове дослідження спростовує цей міф і наводить переконливі аргументи, чому вам слід полюбити картоплю.
Американські дослідники виявили, що вживання картоплі, в тому числі печеної і картоплі фрі допомагає контролювати рівень систолічного артеріального тиску навіть краще, ніж приймання добавок калію.
Вчені наголосили, що зниження споживання натрію для кращого контролю артеріального тиску і ризику серцево-судинних захворювань – це тільки половина справи.
Калій відіграє таку ж важливу роль, і, можливо, співвідношення калію до натрію є більш важливим. Втім, картопляна мука показала кращі показники зниження рівня натрію, ніж просто добавка калію, – наголосили автори дослідження.
Деталі дослідження
У клінічних випробуваннях взяли участь 30 чоловіків і жінок з діагностованою гіпертонією або предгіпертензією.
Результати показали, що вживання печеної або вареної картоплі призводить до зниження систолічного артеріального тиску в порівнянні з контрольною групою, що харчувалася типовою американською дієтою, але без включення картоплі.
Важливо провести клінічні випробування, які будуть слідувати обсерваційним дослідженням, щоб встановити причинно-наслідковий зв’язок між дієтою і здоров’ям, — сказала Уівер.
Таким чином, споживання печеної або смаженої картоплі найкраще впливає на рівень артеріального тиску.
Втім, очевидно, що вчені змогли визначити механізм, за допомогою якого картопля знижує кров’яний тиск, а тому може бути частиною загальної здорової дієти.