U-News » Здоров'я » Що зміниться в організмі, якщо ви припините вживати каву
Всі новини

Що зміниться в організмі, якщо ви припините вживати каву

Відмова від вживання кави може позитивно вплинути на стан здоров’я людини.

Складно уявити початок дня без чашки кави. Капучино, латте, еспресо або американо — вибір кавових напоїв великий. Кава — це не просто ранкова традиція, а своєрідний будильник для жителів мегаполісу. Погодьтеся, бігти на роботу або на чергову зустріч з чашкою улюбленого напою набагато приємніше.

Кава чинить позитивний вплив на організм завдяки великій кількості корисних речовин і елементів у своєму складі — але лише у тому разі, якщо ви вживаєте її у обмеженій кількості. За даними канадських дослідників, на добу можна вживати 400 мг кофеїну (у перекладі на чашки кави — це 4 еспресо):

  • вітаміни групи B — B1, B2, B3, B5 (близько 11 % добової норми);
  • калій, магній, фосфор і марганець;
  • кофеїн (на 1 чашку припадає 95 мг).

Кофеїн відомий як стимулятор активності головного мозку, що підвищує вироблення дофаміну, який знижує втому, активізує увагу, працездатність і швидкість реакції. Але не варто забувати, що надмірне вживання кави може мати негативні наслідки для вашого здоров’я. Давайте розберемося, що станеться з організмом, якщо ви на деякий час відмовитеся від улюбленого напою.

Регулярне вживання 2-3 чашок кави протягом дня розвиває звикання. Чим це може загрожувати? Усі корисні властивості від цього напою, вітаміни і антиоксиданти, припинять працювати повною мірою. Після вживання кави ви не будете відчувати тієї ж активності і працездатності, яка проявлялася раніше. І, навіть навпаки, якщо позбавити вас чашки цього напою на день, ви можете відчути дратівливість, слабкість, головний біль і погіршення самопочуття.

Якщо ви залежні від кави, спробуйте хоча б на тиждень виключити цей напій зі свого раціону і перейти на зелений чай. Такий «детокс» допоможе організму відновитися — ви помітите поліпшення загального стану; до вас повернеться бадьорість, ваша працездатність підвищиться, а сон нормалізується. Якщо ви не можете повністю відмовитися від кави, знизьте хоча б кількість чашок на день.

Знову повертаємося до кофеїну, який може як покращувати самопочуття, так і негативно позначатися на загальному стані організму. Ця речовина підвищує тиск, а відбувається це у результаті стимуляції нервової системи.

Артеріальний тиск підвищується на короткий період часу. Найсильніше це буде відчуватися у тих людей, які не звикли до частого вживання кави. Але навіть якщо ви абсолютно здорові і не страждаєте на гіпертонію, вживання більше трьох чашок кави протягом дня також негативно позначиться на вашому тиску.

Позбавлення від безсоння

Ще один пункт не на користь кофеїну: чим вищою є доза кави, тим більше потрібно часу для того, щоб заснути. Безумовно, ефект від кількості кави, випитої перед сном або у другій половині дня, індивідуальний для кожного. Одній людині потрібно випити близько 3-4 чашок для того, щоб позбутися від наполегливого бажання заснути, а іншій вистачить і однієї чашки еспресо для того, щоб «познайомитися» з безсонням.

Зазвичай, кофеїн затримується в крові на 4-5 годин, і це варто враховувати перед черговим вживання кави. Якщо вам зовсім не вдається відмовитися від улюбленого напою, намагайтеся пити його у першій половині дня, а після 14.00 переходити на чай.

Нормалізація роботи травлення

Від кави варто відмовитися людям, які мають рефлюксну хворобу (після вживання того чи іншого продукту, у нашому випадку кави, починається печія, нудота, відрижка, метеоризм, здуття, діарея, хворобливе і утруднене проходження їжі).

Великі дози кави можуть надавати проносний ефект, призводити до розладу травлення. Якщо ви спостерігаєте за собою такі симптоми, варто виключити вживання кави і додати у раціон більше чистої води та трав’яного чаю.

Зниження знервованості і тривожності

Кава підвищує активність роботи головного мозку, є гормоном бадьорості і блокує гормон втоми (аденозин). Однак, перевищення дози може спровокувати інші реакції, а саме підвищену тривожність і знервованість.

Американська Психіатрична Асоціація провела дослідження, під час якого виявила залежність рівня тривожності від частого вживання кофеїну. У експерименті брали участь 25 респондентів. Ті, хто приймав 300 мг кави на день, удвічі частіше відчували стрес порівняно з тими, хто приймав плацебо. Тож якщо ви помічаєте за собою підвищену тривожність, варто обмежити вживання кави або зовсім відмовитися від неї.

Зниження ваги

Цей пункт є актуальним для тих, хто полюбляє пити каву з додаванням вершків або молока. У натуральному еспресо міститься 9 кілокалорій на 100 мл напою. А ось з додаванням, наприклад, коров’ячого молока, загальна кількість калорій збільшується до 74 ккал.

Для порівняння, у межах цієї калорійності ви можете з’їсти 100 г кальмарів, натурального йогурту 1,5 % жирності, манної каші або зеленого горошку. Чашка кави з молоком не належить до категорії напоїв — це вже повноцінний прийом їжі, який варто враховувати під час підрахунку вашої добової кількості калорій. Особливо, якщо ви хочете знизити вагу.

Вживання кави виводить рідину з організму. Саме тому разом з маленькою чашкою еспресо подають склянку води. Завзятим кавоманам точно варто випивати протягом дня 2 літри води, або для полегшення підрахунків — на кожну чашку кави припадає 2 склянки води.

Пам’ятайте, що немає шкідливих і корисних продуктів. Найголовніше — це дотримуватися норми і пам’ятати про почуття міри.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
26 320
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
24 834
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 505
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 712
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 944
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
12 033
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 688
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 838
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
9 813
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 503
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
9 034
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 866
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 644
Злата Огнєвіч розповіла, чим закінчилася історія з чоловіком, який її переслідував понад 5 років
0
Засіб для знищення бур'янів з оцту і солі - як приготувати
0
Лікар назвав серед причин тривалого кашлю хвороби серця та рак
0
Деякі корисні напої суттєво знижують засвоєння заліза
0
Як зрозуміти, що автомобіль скоро зламається: експерт дав відповідь
0
Нанокераміка для кузова автомобіля: скільки тримається та як продовжити її термін служби
0
"Шоколадна ліана": на ділянці жителя Рівненщини плодоносить субтропічна рослина
0
Обріжте аґрус так - і наступного року врожай потроїться: хитрість досвідчених дачників
0
Навіщо сіяти гречку на городі: досвідчені агрономи знають
0
Пилова буря накрила Дніпро, Харків та Полтаву
0
Росіяни обстріляли своїх же військових при спробі здатися в полон на Курахівському напрямку
0
Наче десь в Африці: окупований Донецьк накрило стихійне лихо
0
Викинете гроші на вітер: які позашляховики найбільш ненадійні
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...