Про унікальні властивості помідорів розповіла лікар-дієтолог Наталія Круглова. За її словами, помідори є джерелом лікопіну – антиоксиданту, що має імуностимулюючі та протипухлинні властивості
«Він захищає організм від дії вільних радикалів, які можуть викликати захворювання серцево-судинної системи, а також онкологічні захворювання. Завдяки лікопіну активуються захисні клітини імунітету», — повідомила експерт. Крім того, помідори містять вітамін С, харчові волокна та бета-каротин – провітамін А, необхідний для гарного стану шкіри, волосся, нігтів та зору.
Лікопін у помідорах зберігається і після термічної обробки, а в томатній пасті його навіть більше, ніж у свіжих овочах, розповіла лікар-дієтолог. Однак вітаміну С більше у свіжих томатах, оскільки при термічній обробці він руйнується.
Помідор є низькокалорійним продуктом. Його слід вживати людям з надмірною вагою, а також хворим на цукровий діабет другого типу, радить Круглова.
Однак є й ті, кому краще виключити цей овоч зі свого раціону. Помідори не рекомендується вживати у стадії загострення хвороб травного тракту та запальних захворювань, таких як гастродуоденіт та виразкова хвороба, доки не почнеться тривала ремісія. Крім того, деякі можуть мати індивідуальну непереносимість томатів.
Віддавати перевагу Круглова радить помідорам, вирощеним у південних регіонах і які мають насичений колір та аромат. Такі плоди містять більше антиоксидантів, каже вона.