Згідно з дослідженням, попередня обробка птиці викликає підвищену небезпеку зараження кишковою паличкою та іншими бактеріями.
Любителі курячого м'яса, які часто роблять цю помилку, ймовірно, не замислюються про ризики забруднення. Адже останніми роками про цю небезпечну звичку говорять багато, починаючи з британського Агентства з харчових стандартів.
Щоб підтвердити ризики перехресного забруднення, пов'язані з обробкою курячого м'яса у раковині, вчені з Університету Північної Кароліни (США) провели дослідження.
— Ми хотіли отримати найкраще уявлення про те, до чого призводить миття птиці, — сказала провідний автор дослідження Еллен Шумакер, повідомляє greenMe.
В експерименті взяли участь 300 домашніх кухарів, які мили птицю перед її приготуванням. Усіх кухарів попросили обробити курячі стегна та приготувати салат, після чого вони покинули кухню. Вчені перевірили раковини та стільниці на можливе забруднення. Також були протестовані приготовлені салати.
Експерти виявили, що стільниці людей, які мили курку, були забруднені, ніж у респондентів контрольної групи, які не мили птицю.
— Незалежно від того, чи мили люди курку, кухонні раковини були забруднені сирою куркою, тоді як прилеглі лічильники лише трохи були брудними. Ризик виникнув через те, що при митті курки вода забруднила навколишні поверхні. Натомість сама раковина забруднювалася, навіть коли курку не мили, — сказав Шумакер.
Дослідники впевнені, що миття курки призводить до зараження поверхонь. Варто покласти на такі столові прилади або шматочок хліба, і зараження кишковими бактеріями не уникнути. Тому найкращим рішенням стане видалення шкірки птиці.