Лікарі давно кажуть, що цукор і торти краще замінити на корисніші, але не менш солодкі продукти. Наприклад, сухофрукти.
Серед найкорисніших сухофруктів – родзинки. Він багатий на органічні кислоти, клітковину, вітаміни А, В1, В2, В5 і В6, С. До складу сушеного винограду входять мікроелементи: залізо, бір, магній, калій, кальцій, хлор, фосфор.
Якщо регулярно їсти родзинки, то шанс призвести до нормальних показників роботи багатьох органів і систем протягом кількох тижнів буде досить високим. Наприклад, цей продукт сприяє зміцненню нервової системи, допомагає зняти напругу та втому, налагодити здоровий сон. Як розповідає лікар-дієтолог Марина Сорокіна , родзинки дуже корисні для вагітних і жінок, що годують: заповнює нестачу заліза і покращує лактацію.
Нещодавно вчені виявили ще одну корисну властивість сушеного винограду. Виявляється, він допомагає знизити цукор у крові.
Були проведені тривалі дослідження, що включають спостереження за людьми з цукровим діабетом другого типу.
В експерименті взяли участь 50 людей. Їх поділили на дві групи: учасники з першої їли родзинки тричі на день перед їжею та запили склянкою води або несолодким чаєм, а учасники з другої вживали інші солодкі закуски.
У результаті з'ясувалося, що в учасників, які вживали родзинки, суттєво знизився постпрандіальний рівень глюкози (через дві години після їди – прим. ред.) на 23 відсотки. Також, у цих людей спостерігалося зниження рівня глюкози натще - на 19 відсотків та зниження HbA1c (глікований гемоглобін - показник крові, що відображає середній вміст цукру в крові за тривалий період) на 0,12 відсотків. При цьому побачити подібні показники в учасників другої групи вченим не вдалося.