Є думка, що у консервованому вигляді риба зберігає свої корисні властивості, зокрема мікроелементи та вітаміни.
Частина їх дійсно надходить із продуктом в організм, проте крім цього ми отримуємо масу "побічних" речовин.
Про солі у складі, надлишок якої вкрай негативно впливає на серце та інші органи, знають усі. Є там і інші, куди небезпечніші інгредієнти.
Так, у рибках, законсервованих у маслі, можуть утримуватися трансжири, а при термічній обробці можуть виділятися канцерогенні речовини, попередила нутриціолог, лікар-педіатр.
За словами фахівця, найнебезпечніші – консерви в олії.
Останнє може бути низької якості з низькою точкою димлення, що визначає підвищену канцерогенність.
Ситуація посилюється, якщо рибку (так роблять з усіма улюбленими шпротами) попередньо коптили - вугілля, що горить, виділяють десятки шкідливих сполук.
Лікар підкреслила, що краще купувати консерви, у складі яких лише риба, вода та сіль.
Що стосується томатного соусу, то він кращий за олію (з точки зору впливу на організм), але питання є і тут - до нього можуть щедро додавати консерванти.
Варто пам'ятати, що консерви (з простим складом, без олії та добавок!) не зашкодять при вживанні не частіше 1-2 разів на місяць.
Однак від продукту краще відмовитися людям із проблемними тендітними судинами, із сечокам'яною хворобою, хворобами нирок.
Жирні масляні консерви краще не їсти тим, хто має проблеми з жовчовивідними шляхами та печінкою, а також людям з метаболічним синдромом.