Дієтолог Галина Незговорова розповіла про користь вживання м’яса та яка його добова норма для організму людини.
М’ясо для українців є невід’ємним елементом щоденного раціону.
Зазвичай любителі цього продукту не задумуються, яке з них корисніше – червоне чи біле.
Проте дієтологи впевнені, що різниця між видами м’яса існує, до того ж його правильне вживання може позитивно впливати на всю роботу організму, пише AGROtrend.
Корисні властивості м’яса:
- М’ясо є унікальним джерелом білку.
- Є джерелом вітамінів групи В.
- Забезпечує нормальну роботу усіх органів та систем.
- Містить залізо, яке вкрай необхідне для кровотворення.
Усе м’ясо умовно поділяють на біле та червоне.
Біле м’ясо – це домашня птиця, а також кролик, риба та інші морепродукти.
Червоне м’ясо – це баранина, яловичина і свинина.
Качка, хоч і є м’ясом домашньої птиці, проте також відноситься до червоного м’яса.
Дієтологи вважають, що червоне м’ясо менш корисне, ніж біле.
Там забагато насичених жирів і холестерину, який провокує збільшення ваги, а також може бути шкідливим для серця.
Вживання червоного м’яса в нерозумних кількостях може призводити до розвитку раку.
Біле м’ясо навпаки майже не має протипоказань з боку лікарів, воно ідеально підходить тим, хто намагається схуднути, знизити рівень холестерину в крові та веде здоровий спосіб життя.
Вони рекомендують для щоденного раціону вибирати кролятину, адже вона найкраще з усіх сортів м’яса засвоюється в нашому організмі, є нежирною та містить більше білка та ненасичених жирних кислот, які життєво необхідні нашому організму.
"Якщо ви на дієті, то краще обирати м’ясо кролика. Він менш калорійний, містить набагато більше білку", – запевняє експерт.
З червоних сортів найкращою вважається телятина, її рекомендують їсти всім, хто на дієті і навіть маленьким дітям. Утім, однозначно сказати, яке м’ясо корисніше – біле чи червоне – складно. Усе залежить від того, скільки саме його у раціоні та у якому вигляді воно вживається.
Вважається, що щоденна норма м’яса має бути 1 г на 1 кг нормальної ваги. Тобто для дорослої людини – це приблизно 70 г м’яса на день.
"Добова норма м’яса має бути розміром з долоньку, товщиною не більше 0,5 см", – підкреслює Галина Незговорова.
Краще не вживати смажене чи копчене м’ясо. Корисніше вживати його у відвареному, тушкованому вигляді чи на грилі.