Сіль життєво необхідна для підтримки різних функцій нашого організму.
Без солі їжа здається прісною та несмачною.
Ця природна речовина продається у різних видах. Але яка сіль корисніша — кам'яна, морська, йодована чи екстра?
Сіль - це природна хімічна сполука - хлорид натрію, що на 60% складається з натрію, і на 40% - з хлору.
Ці елементи життєво необхідні для людини та відповідають за підтримку різних функцій нашого організму.
Так, натрій входить до складу плазми крові, допомагає підтримувати водно-сольовий баланс, сприяє нормальному зростанню, підтримує м'язи та нервову систему.
Хлор – це важливий учасник травного процесу.
Без нього наш організм втратив би соляну кислоту, що входить до складу шлункового соку. Втім, користь від солі буде тільки за помірного споживання: не більше 5 грамів на день.
Гастроентеролог Олена Манило розповідає якась сіль краща.
Багато солі – шкідливо
Багатьом знайома ситуація, коли, переївши солоного ввечері, вранці ми прокидаємось опухлими. Так працює натрій: у великих кількостях він блокує виведення рідини та провокує її застій. Це не тільки викликає набряки та шкодить нашому зовнішньому вигляду, але й позбавляє нас найважливіших мікроелементів: магнію, кальцію та калію, необхідних для нормальної роботи різних систем та органів нашого організму. Так, надлишок солі підвищує ризик серцево-судинних захворювань, хвороб нирок та шлунково-кишкового тракту.
Сіль буває різною
Сьогодні на прилавках магазинів представлено безліч різних видів солі. Від простої кухонної до екзотичних сортів або сумішей із прянощами та спеціями. Залежно від способу видобутку та технології виробництва вона буває різних типів:
- кам'яною,
- виварювальною,
- садочною та самосадковою.
Так, добре знайома всім кухонна сіль відноситься до кам'яного вигляду: її видобувають у спеціальних соляних шахтах та кар'єрах. Не менш популярна морська сіль зазвичай буває садочною або самосадочною. Її отримують шляхом випарювання із солоної води - у спеціально створених резервуарах або прямо у водоймищах.
Найчастіше в магазинах можна зустріти різновиди морської, кухонної та гімалайської солі, а також ароматичні суміші на основі солі. Вони різняться як за складом, а й у своїй користі організму людини.
Різні види солі та їх властивості
Морську сіль одержують за допомогою випарювання природним шляхом морської води. Від інших сортів її відрізняє більший помел. Крім того, морська сіль відрізняється кориснішим складом. Крім хлориду натрію до неї входять калій, кальцій, бром, марганець, йод: лише близько півсотні важливих організму мікроелементів.
Зустрічається у продажу та рожева, вона ж гімалайська сіль. Свого гарного кольору вона завдячує високому рівню вмісту оксиду заліза. Як і морська сіль, гімалайська сіль має велику кількість цінних мікроелементів.
Крім рожевої існує і чорна сіль. Її видобувають у родовищах сірководню, тому з інших сортів її відрізняє наявність сульфатів у складі. Багато дієтологи вважають чорну сіль найбільш корисним сортом, хоча через характерний "яєчний" запах подобається вона далеко не всім.
Харчова сіль та екстра
Кухонна або харчова сіль – найбільш популярний, але найменш корисний вид солі. У процесі виробництва її ретельно очищають від домішок, разом із якими йдуть і всі додаткові корисні речовини. У складі залишається тільки хлорид натрію, до якого можуть додавати відбілюючі барвники та випарники вологи, що захищають від утворення грудок.
Часто у магазинах можна зустріти сіль під назвою "Екстра". На жаль, нічого "екстра-корисного" чи "екстра-ординарного" у такому продукті немає. Це звичайна кухонна сіль, просто її кристали подрібнені до мінімального розміру. Найчастіше таку сіль використовують для сільничок, щоб підсолювати готові страви в процесі їжі.
З йодом для профілактики
Йодована сіль - ще один різновид кухонної солі. До її складу входить йодид калію, що допомагає заповнити дефіцит йоду. З одного боку, це досить корисно: від нестачі йоду страждає величезна кількість людей. Однак йодид калію руйнується при температурній обробці, а отже, при приготуванні гарячих страв така сіль все одно виявиться марною.
Останнім часом набирають популярності різні види ароматичної солі, наприклад, сванська або адигейська. Основу таких продуктів становить проста кухонна сіль, до якої додають прянощі та трави. Якщо ви використовуєте подібні суміші для готування важливо стежити, щоб загальна кількість солі, що споживається, не перевищувала денну норму.