Зловживання червоним м'ясом, сиром та яйцями може призвести до інсульту та тромбозів у людей старше 45 років, розповів лікар клінічної лабораторної діагностики Олександр Карасьов.
Так, медик закликав не їсти червоне м'ясо частіше ніж двічі на тиждень, порція не повинна перевищувати 150 грамів.
За його словами, деякі бактерії вміють робити з перерахованих вище продуктів дуже токсична сполука.
«Воно називається триметиламін. Наша печінка намагається його позбутися, окислює його, з'єднання називається ТМАО. Воно безпосередньо ушкоджує ендотелій», - пояснив медик.
Карасьов зазначив, що пошкодження ендотелію разом із коливаннями глюкози призводять до утворення атеросклеротичної бляшки. Навколо шорсткої атеросклеротичної бляшки починається турбулентний рух крові, що є джерелом тромбозу, а згодом інсульту та інфаркту.