U-News » Здоров'я » Названі найнебезпечніші для здоров’я людини кімнатні рослини
Всі новини

Названі найнебезпечніші для здоров’я людини кімнатні рослини

Для кожного рядового українця наявність кімнатних рослин на підвіконнях є практично обов’язковою умовою життя, що є цілком логічним, адже вони виробляють кисень, а деякі можуть використовуватися для виготовлення лікарських засобів народної медицини.

Але мало хто замислюється, що вони здатні завдавати і значної шкоди здоров’ю людини.

Ви будете здивовані тому, що найотруйніші кімнатні рослини набули такого широкого поширення. Все про негативний вплив деяких видів і про необхідні запобіжні заходи у виборі та догляді за ними.

  1. Діффенбахія Була завезена з тропічних лісів, прижилася завдяки невибагливості та відмінної адаптації до суворих погодних умов нашої батьківщини. Однак сік диффенбахії вкрай отруйний для людини і навіть використовувався як знаряддя тортур. Потрапивши на слизові оболонки, він обпалює їх і паралізує, так що, втративши очі можна запросто втратити зір. За часів рабовласництва, плантатори змушували найбільш балакучих жувати листя рослини, через що їхня мова розпухала і втрачалася здатність говорити, за що диффебнахію і прозвали “німою різкою”.
  2. Бьюмонтія Крупноквіткова Незважаючи на те, що ця східна красуня набула широкого поширення і добре прижилася в приморських регіонах, її сік здавна використовувався як отрута, що робить б’юмонтію однією з отруйних кімнатних рослин. Дуже популярним було його використання для виклику порушень свідомості та серцевих нападів у невірних чоловіків у середньовічній Південній Азії, а також для вбивства небажаних гостей. Кінчики дротиків рясно змочували в соку б’юмонтії, після чого непомітно встромляли в тіло жертви, яка втрачала свідомість і не чинила опір насильству чи крадіжці майна.
  3. Англійський плющ Який також називають отруйним, хоча, ця думка, швидше за все, помилкова. Рослина здатна викликати в людини сильні алергічні реакції, тому прямий контакт без засобів захисту шкірних покривів протипоказаний. Якщо ж, через недосвідченість, ви все ж таки торкнулися його голою рукою, то чекайте на появу висипу, роздратування і пухирів, які пройдуть не раніше, ніж через три тижні. Радимо також відразу звернутися до найближчої лікарні, щоб переконатися у відсутності зараження іншими речовинами, які виділяє рослина.
  4. Спатифілум Незважаючи на масу корисних властивостей, включаючи поглинання шкідливих газів з повітря, що прийде дуже доречним жителям густонаселених міст, контакт зі спатифілум може викликати масу неприємностей. Як і більшість із найотруйніших кімнатних рослин, він завдає основи удару по слизових оболонках організму, в першу чергу – очам, роту та носоглотці. При попаданні соку на шкіру з’явиться дуже сильне печіння, а якщо дитина спробує на смак листки рослини, то готуйтеся до рвоти, розладу шлунка та інших проявів отруєння, а також набухання гланд та короткочасної задухи.
  5. Олеандр Вільно виростаючи на території Криму та Кавказу, ця прекрасна квітка є однією з перших кімнатних рослин, адже використовувалась ще давніми греками, які, як передбачається, і завезли її до наших країв під час колонізації чорноморського узбережжя. Однак у його соку таїться величезна небезпека: кількох крапель достатньо, щоб порушити роботу серцево-судинної та дихальних систем, викликати аритмію, напад астми і навіть інфаркт. Не можна не згадати і про його корисні властивості, адже ферменти, виділені в лабораторії, є популярним компонентом ліків для людей, які страждають на брадикардію.
  6. Філодендрон Більшість із власників філодендрону навіть не підозрюють про те, що тримають вдома одну з найотруйніших кімнатних рослин у світі. Проте жителі Південної Америки, особливо колумбійці, активно використовують їх у повсякденному житті. Один з видів даної рослини є невід’ємною частиною отруйної суміші, а сік, що забродив, повально вбиває рибу навіть при малій концентрації на літр. Племена амазонки користуються цією властивістю рослини, виливаючи близько літра в найближче водоймище, а потім просто дістають мертву рибу і обробляють її. Безпосередньо в людини рослина може спричинити виключно галюцинації та інші короткочасні порушення психіки.
  7. Епіпремнум Як і інші представники сімейства ароїдних, епіпремнум автоматично потрапляє в перелік найотруйніших кімнатних рослин планети, але великої небезпеки для людини він не несе, хіба що ви зібралися вимочувати руки в його соку і потім розтирати собі очі: тоді вам забезпечені кон’юнктивіт, як мінімум і повна втрата зору як максимум. Однак якщо у вас є домашні вихованці, особливо кішки, то ми не рекомендуємо обзаводитися епіпремнумом, так як відкусивши його листочок, тварина ризикує обпалити слизову оболонку, що може призвести до больових відчуттів під час споживання їжі і навіть задухою.
  8. Саговник поникающий Багато поколінь дослідників постраждали від важких отруєнь отрутою цієї рослини. Справа в тому, що тубільці були добре обізнані про токсичні властивості саговника і широко використовували його в якості отрути, пропонуючи шукачам пригод, що прибули його, як частування. Тому більшості племен Нової Гвінеї та Малайських островів вдалося зберегти власний побут на довгі роки, а в епоху глобалізації скористатися потягом європейців до екзотики, і поставити одну з найотруйніших кімнатних рослин на експорт. Але пам’ятайте, що потенційна можливість нашкодити власному здоров’ю все ж таки залишається, так що намагайтеся працювати з саговником у рукавичках і уникати попадання соку в очі та ротову порожнину.
  9. Гортензія Як не дивно, найкрасивіші рослини бувають ще й смертоносними. У такій звичній для нас гортензії міститься кислота, здатна викликати утруднене дихання, порушення серцевого ритму, галюцинації, збої в роботі центральної нервової системи і навіть смерть, проте виключно при спробах вживати рослину в їжу. Тому зробіть його недоступним для дітей та свійських тварин, адже іноді може виникнути ситуація, коли ви просто не зможете надати необхідну допомогу вчасно. Та й посадкою ми рекомендуємо займатися в рукавичках, адже у багатьох людей гортензія може спричинити алергічну реакцію, особливо в період цвітіння.
  10. Заміокулькас Незважаючи на величезну кількість чуток навколо цього виду, найбільш отруйною кімнатною рослиною його назвати дуже складно. Так, працювати доведеться виключно в рукавичках, тому що алергічна реакція розвиватиметься вкрай швидко, бажано навіть про всяк випадок запастися епінефрином. Якщо ваша кішка чи папуга спробують шматочок листка, то висока ймовірність отруєння чи запалення слизової оболонки. Але все вищезгадане стосується тільки листя дорослої рослини, коріння, стебла та лушпиння абсолютно безпечні.
  11. Сансевієрія Ця рослина варто було б згадати швидше у списку корисних для людини, адже її перебування в кімнаті покращує імунітет. Екстракт набув широкого поширення в косметології, а помірні дози соку дозволяють позбавитися отруєння деякими видами токсинів. Але навіть крихітне передозування, моментально викличе порушення роботи шлунково-кишкового тракту, що супроводжується блюванням і діареєю, проте, якщо ви не залишатимете дітей наодинці з сансевієрією, то вони не зможуть отримати великої кількості токсинів, а скоріше навіть трохи покращать своє здоров’я.
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
27 642
Секс-скандал у РФ: депутата, який привів повію у думу, вимагають відправити на фронт
18 289
Лікар назвав три кричущі ознаки раку, які чоловіки часто ігнорують
17 265
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
16 639
"Груди забула покласти" - Тіна Кароль насмішила мережу концертним образом
12 646
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
12 155
В Україні запровадили вікові обмеження для водіїв: кому заборонено сідати за кермо
9 213
Два симптоми на обличчі можуть розповісти про ризик розвитку гіпертонії
8 606
Лікар назвав ягоду, яка провокує проблеми зі здоров’ям у людей після 60 років
8 581
У Пєскова з'явився дотепний конкурент: в Україні висміяли прессекретаря російського диктатора Путіна
8 146
Кардіолог розповів, при якому пульсі потрібно викликати швидку
7 733
"Опудало": так звана "королева ДНР" показалася без фільтрів і нарощеного волосся
7 240
Високий холестерин: 5 продуктів для його зниження назвали медики
6 851
Яскраве відео: бійці Буданова знищили російський ЗРК за 10 мільйонів доларів дешевим дроном
0
Названі прості способи, які допомагають швидше відновитися після хвороби
0
Багато традиційних страв для сніданку не підходять сердечникам
0
Після нещодавнього розлучення: Анастасія Цимбалару зізналася, чи готова до нових стосунків
0
Ось 5 речей у вашій спальні, які заважають вам спати: пора їх змінити
0
Чому під час сну ми бачимо людей, з якими давно не зустрічалися
0
Три знаки Зодіаку, яким пощастить на роботі в жовтні 2024 року
0
Кава в зернах чи мелена: експерт розповів, яку краще обрати та як її зберігати
0
Мокриці у підвалі: як позбутися шкідників за допомогою простих народних методів
0
Неймовірно рідкісний Ford Mustang Boss 429 знайшли через 50 років простою
0
Який автомобіль краще підходить для великої родини: хетчбек, кросовер або універсал
0
Знайшов 9 дружин і склав “секс-графік”. Чоловік відмовився від моногамії, але нарвався на неочікувані проблеми
0
Сімейство Кардаш'ян в паніці через скандал навколо Пі Дідді
0
Це точно не сподобається чоловікам під час сексу. Топ жіночих помилок

Заняття сексом дуже приємний природний процес, який хоча й ...

Дивилися лише раз у житті: пара знайшла в інтернеті своє весільне відео, втрачене 57 років тому

Ейлін Тернбулл долучилася до однієї з груп у Facebook і ...

Як багато калорій спалюється під час любовних утіх

Серед усіх відомих способів спалювання калорій секс для 90% ...