Світлана Перес де Монтес Ратхерик, сертифікований клінічний генетик-метаболіст, нутриціолог, експерт Академії лікарів розповіла про вплив алкоголю на організм та про те, що шкідливіше, вино чи міцні напої.
Експерт пояснила, що наш організм звик до наявності невеликої кількості етанолу, який виробляється в організмі під впливом біохімічних процесів та концентрується у клітинах внутрішніх органів та тканин. Вона уточнила, що на відміну від алкоголю, що надходить до організму ззовні, внутрішній спирт розщеплюється природним чином і бере участь у найважливіших психофізіологічних процесах: наприклад, він потрібен при адаптації людини до несприятливих умов.
«Звичайний алкоголь на додачу до ендогенного може лише посилити ситуацію, знизивши кількість внутрішнього спирту і «заплутавши» організм у порядку дій виходу зі стресових станів. Так виникає залежність від алкоголю», – пояснила Перес.
Вона додала, що вино містить корисні речовини, але користь приносить лише у разі, якщо воно якісне, натуральне, а людина п'є його у мінімальних кількостях.
«У вині є корисні антиоксиданти, альдегіди, а складні ефіри в їхньому складі здатні підвищувати тонус організму, знижувати тиск та мають невеликий ефект антибіотиків. Келих червоного сухого вина може бути корисним при розладі шлунка та анемії, виснаженні та занепаді сил, застуді (якщо зробити з вина глінтвейн), біле у поєднанні з мінеральною водою рекомендують при атеросклерозі, для зміцнення артерій, хворобах шлунка», – розповіла Перес.
Експерт уточнила, що у червоного та білого вина, навіть якщо вживати його у рекомендованому ВООЗ дозах, є й побічні ефекти.
«Танин, який є у вині, може стати причиною сильного головного болю. Також червоне вино здатне викликати ПАР (псевдоалергічну реакцію) – це відбувається через чутливість до сульфітів та фенольних сполук. Зазвичай люди у дорослому віці вже знають про таку свою особливість і уникають вживання червоного вина», – розповіла лікарка.
Вона додала, що горілці приписують властивості зменшувати фактори запалення, розширювати судини, знімати напругу та головний біль.
«Але для цього горілка має бути високої якості, без ароматизаторів та добавок, і вживатись виключно у «лікувальних дозах». Горілка здатна посилити стан печінки і призвести до дуже швидкого сп'яніння навіть при невеликих дозах. Найчастіше це торкається людей із «поломками» поліморфізмів ферменту «алкогольдегідрогеназу»», – розповіла генетик.
Вона додала, що вживати міцні напої варто не частіше двох разів на місяць, і застерегла від вживання спиртного людей із хронічними хворобами, особливо нирок чи печінки.
«Якщо печінка чи нирки не справляються, то токсичні елементи розпаду потрапляють у кров, провокуючи інтоксикацію організму. Якщо ж говорити про токсичне навантаження на організм, то менш шкідливим буде той алкоголь, який містить спирт у менших кількостях, тобто сухе вино. Також цей напій корисний тим, що на відміну від горілки містить вітамін С, який прискорює обмін речовин, сприяючи швидшому виведенню алкоголю з організму. Але все дуже індивідуально», – підсумувала Перес.