U-News » Суспільство » “Просто хлопчик, 16 вересня”: як оформлюють документи дітям, народженим на окупованих територіях
Всі новини

“Просто хлопчик, 16 вересня”: як оформлюють документи дітям, народженим на окупованих територіях

За 9 місяців повномасштабного російського вторгнення в Україні народилося понад 100 тис. дітей.

Ті, хто народився на тимчасово захоплених територіях, залишилися без українських свідоцтв. У Херсонській області документи державного зразка оформили вже понад 40 новонародженим, інформує FREEДОМ.

Анастасія — молода мама з Херсона. Її син народився два місяці тому під час окупації міста російськими військами.

“Звичайно, це було і страшно, і небезпечно. Страшно було те, що я не знала, як все буде у плані одягу, ліків, світла. Але, дякувати богу, все благополучно і почалося, і закінчилося”, — розповідає мешканка Херсона Анастасія.

Памперсами, сумішами та всім іншим необхідним новонародженого забезпечують волонтери. Жодних соціальних виплат Анастасія не отримує. Адже українського документа про народження дитини молода мама не має.

“Ми навідруб відмовилися отримувати чуже для нас свідоцтво, жити під чужим прапором. Ми чекали на звільнення, дочекалися наших, ЗСУ. Чекаємо, коли все почне працювати і, звичайно, ми тільки наше все робитимемо, тільки під нашим прапором”, — продовжує Анастасія.

Тетяні пощастило більше. Вона народила у березні, коли українські служби продовжували роботу у вже захопленому місті. Каже, що медикам довелося викликати пологи, щоби прийняти їх у перервах між обстрілами. Жінка встигла оформити українські документи.

“Я бігала щодня після пологів до РАЦСу, щоб оформити дитині українське свідоцтво… Змушували отримувати російське: щоб вижити та отримати хоч щось, продукти, памперси та суміш, то треба було оформляти російське. Але, як кажуть, ми витримали, протрималися завдяки нашим магазинам, українським терміналам”, — згадує мешканка Херсона Тетяна.

Жінка має двох старших дітей. Тому оформлення соцвиплат, за її словами, відбулося набагато швидше.

“Я встигла в соцзабез за свідоцтвом того ж дня, і мені оформили. Скоріш за все, з моїми документами поїхали на територію, підконтрольну Україні, та оформили. Вони вже в червні надійшли на картку, проте… Сусідка, яка народила пізніше, нічого не змогла оформити. Їй довелося російське свідоцтво зробити. Я не знаю, як вона тепер. Їй дуже тяжко, ще важче, вона з однією дитиною та російським свідоцтвом”, — каже Тетяна.

Російські окупанти під час захоплення Херсона обіцяли “автоматичне” громадянство Росії всім народженим після 24 лютого. Але більшості молодих мам цього вдалося уникнути. Зараз у них на руках лише виписки з пологового будинку:

“Мені у пологовому будинку видали довідки, декретну — з російськими печатками, я навіть не знаю, чи я зможу щось отримати. Живемо на гуманітарній допомозі. Родичі допомагають, гроші на картку перекидають нам. Отак і живемо”, — каже мешканка Херсона Ганна.

“Нехрещений, без документів. Поки що просто хлопчик, 16 вересня [народився]. Хочеться вже якихось документів. Хочеться миру”, — зізнається мешканка Херсона Емма.

Оформити свідоцтво про народження для дітей, народжених на тимчасово окупованих територіях, можна декількома способами. Перший — звернутися до РАЦСу, що працює, в будь-якому місті України.

“Якщо є медичний документ про народження, який був виданий на території, яка перебувала під контролем російської армії, то з ним потрібно звернутися після виїзду до будь-якого органу реєстрації актів цивільного стану та дізнатися, чи не було такого запису внесено. Тому що на окупованій території, попри те, що не працювали реєстри, частину актових записів таки було здійснено”, — пояснює директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Другий спосіб — звернення до суду. Ця процедура суттєво спростилася. На початку російської агресії у 2014 році потрібно було надати максимум документів, зокрема фото під час вагітності та відразу після пологів. Зараз достатньо довідки від медиків, яка підтверджує народження дитини.

“Вони дивляться медичні документи про народження. Нехай і видані на окупованій території, але ж це медичні документи. І/або документи — свідоцтва про народження так звані, видані на окупованій території. І тоді суд ухвалює рішення. Встановлює факт, що дитина народилася на окупованій території, всі необхідні дані про походження дитини і таке інше, що необхідно для реєстрації її в РАЦСі”, — продовжує Альона Луньова.

Ще один спосіб — скористатися електронним сервісом “єМалятко” або надіслати заяву в довільній формі за спеціальною процедурою.

“На окремо визначену електронну адресу батьки чи інші законні представники можуть подати відскановану заяву про державну реєстрацію народження дитини та прикріпити сканкопії документів, необхідних для такої реєстрації. Тобто паспорт, свідоцтво про шлюб, медичний документ про народження, реєстраційний номер картки платника податків — чим батьки володіють. Основні — паспортні документи та медичні”, — коментує начальниця відділу Державної реєстрації актів цивільного стану в Чернівецькій області Аліна Корчак.

Документи розглядаються, реєструються та на електронну пошту у відповідь надсилають відскановане свідоцтво про народження. Замінити електронне на фізичне свідоцтво можна буде одразу, як у регіоні відновить роботу РАЦС.

“Ця процедура доступна для тих батьків, у яких поки що немає можливості виїхати на підконтрольну територію, або вони перебувають в адміністративній територіальній одиниці, де органи державної реєстрації не здійснюють свою діяльність згідно з наказом Міністерства юстиції”, — пояснює Аліна Корчак.

За спецпроцедурою українські свідоцтва оформили батьки понад 40 новонароджених у Херсонській області. Четверо з них — уже з документом на руках.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 324
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
15 696
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
14 758
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
13 957
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
13 592
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 523
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
10 989
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 717
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
9 992
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 563
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 134
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 547
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 106
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...