Фахівці Клініки Майо (США) констатують: у різних напоях, рекомендованих для продовження життя, ідеальним можна вважати чай з шавлії. Серед його переваг названо властивості, що захищають організм від розвитку раку, діабету 2 типу, хвороб серця.
«Окрім регулярних фізичних вправ, відмови від зловживання алкоголем та куріння, продовженню життя сприяє здорова дієта.
Якщо говорити про ідеальний напій, який допомагає досягти довголіття, то це чай з шавлії, що перешкоджає розвитку раку, діабету 2 типу, серцевих патологій», - публікує думку експертів видання Express Health.
Захищає від раку
Чай з шавлією містить карнозол – з'єднання, що виявило у дослідженнях на тваринах та у пробірках протираковий ефект. Вчені, які їх проводили, виявили, що карнозол може вбивати кілька типів ракових клітин, не торкаючись здорових. Експеримент за участю 500 осіб, у свою чергу, показав: вживання чаю з шавлією та ромашкою асоціюється із зменшенням ризику розвитку раку щитоподібної залози.
Крім того, було встановлено, що шавлія допомагає запобігти генетичним змінам, що ведуть до утворення ракових клітин товстої кишки.
Від діабету типу 2
Дослідницький проект за участю спочатку тварин, а потім 105 дорослих людей, які хворіють на діабет типу 2, продемонстрував: вживання 500 мг екстракту шавлії тричі на день покращує показники цукру в крові натще, після їжі та гемоглобіну A1c.
Зміцнює серце
За словами вчених, шавлія покращує механізми регуляції вмісту холестерину в крові, що може знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.
Нагадаємо, при високому рівні холестерину в порожнинах артерій можуть виникати жирові відкладення, що ускладнює проходження достатньої кількості крові до серцевого м'яза та мозку.
Невелике дослідження за участю жінок, які вживали 300 мл чаю із шавлії двічі на день, підтвердило його здатність зменшувати концентрацію жирових компонентів у судинах. У жінок на 16 відсотків знизилися показники «поганого» холестерину (ЛПНЩ) і на 20 відсотків підвищився рівень «хорошого» (ЛПЗЩ).
В іншому дослідженні, учасниками якого стали понад 100 осіб, які страждають на цукровий діабет 2 типу, також було виявлено корисний вплив шавлії. Добровольці, які приймали по 500 мг екстракту шавлії тричі на день, мали більш здорові рівні тригліцеридів та всіх маркерів холестерину порівняно з контрольною групою, яка не вживала цього рослинного засобу.
Можлива шкода
До складу шавлії входить з'єднання туйон, що надає йому сильний аромат, але здатне бути токсичним у високих дозах.
«Вживання більше 3-7 грамів туйону на день може викликати проблеми із серцем, судоми, блювання, пошкодження нирок. Але чай із шавлії містить лише 4-11 мг цієї сполуки, тому ви можете спокійно пити кілька чашок на день, практично нічим не ризикуючи» , - резюмували фахівці.