Мабуть, найважливіший орган у тілі людини – це серце. Тому профілактиці серцевих захворювань треба приділяти багато уваги: без знижки на вік та відсутність передумов до занепокоєння.
— Безсумнівно, потрібно намагатися уникати хвилювань та стресів, більше займатися спортом (особливо йогою). Але водночас не варто забувати і про правильне харчування. У меню завжди мають бути продукти, надзвичайно корисні для серця, – наголошує експерт.
Що треба їсти?
Медик назвав сім продуктів, які обов’язково потрібно мати на кухні, щоби зберегти серце здоровим на довгі роки.
Горіхи. Особливо корисні: мигдаль, арахіс, волоські горіхи та фісташки. У всіх них є вітамін Е (він знижує рівень поганого холестерину в крові та зміцнює стінки кровоносних судин), корисні жирні кислоти – омега-3 (піклуються про зміцнення стінок судин, зміцнюють нервову систему, суглоби та імунітет). Вчені встановили, що люди, які регулярно їдять горіхи, на 20 відсотків менше схильні до ризику передчасної смерті.
Ізюм. У ньому міститься багато калію, який сприяє зниженню артеріального тиску та збільшенню імуностимулюючих антиоксидантів. Крім того, у родзинках є глюкоза, яка допомагає активніше працювати головою у періоди звітів чи іспитів.
Вівсянка. Вона забезпечує енергією, допомагає скинути вагу, запобігає появі діабету та покращує здоров’я серця. А ще, завдяки клітковині у складі, вівсянка нормалізує роботу ШКТ.
Нут. Чудове джерело рослинного білка, клітковини, фолієвої кислоти та магнію. Завдяки цьому любителі нуту рідко мають проблеми з поганим холестерином, різкими стрибками тиску та запорами.
Квасоля. Встановлено, що у любителів квасолі шанси померти від інфаркту або інсульту в 5 разів менше, ніж у тих, хто не любить бобові. Крім того, квасоля регулює рівень цукру в крові у діабетиків.
Гранат. У цьому фрукті міститься безліч антиоксидантів. Наприклад, поліфеноли, що зміцнюють кровоносні судини і покращують кровообіг, і антоціани, які нейтралізують вільні радикали, тим самим запобігаючи хворобам серця і раку.
Авокадо. Завдяки цьому фрукту в крові не буде зашкалювати рівень поганого холестерину, а ризик утворення тромбів знижується вдвічі.