Коли корисний суп-пюре та кому він може нашкодити, розповіла в інтерв’ю лікар-дієтолог, гастроентеролог Нурія Діанова.
Суп-пюре за певних умов цілком може замінити повноцінний обід: завдяки однорідній структурі продукти, перетворені на пюре, швидко засвоюються і дають почуття насичення. Можна робити овочеві, рибні, грибні супи, пояснила лікарка.
Такі страви знижують навантаження на систему травлення. Це дуже важливо для тих, у кого є проблеми із шлунково-кишковим трактом, зазначила лікар.
За її словами, рекомендується вживати пюреровану їжу і тим, хто хворіє на COVID-19, під час цієї хвороби краще вживати їжу, яка зазнала значної обробки, щоб органам травлення було легше з нею впоратися.
А от тим, хто страждає від діабету, від супів-пюре краще відмовитися, оскільки надто перероблена їжа – це трохи більший глікемічний індекс, тобто вона викликатиме швидший підйом глюкози, пояснила лікарка. У кого є діабет, перевага, навпаки, віддається їжі менш переробленій. Пюре там під умовною забороною, рідко потрібно це є. Відварена картопля, наприклад, краще.