Вчені з Університету Вікторії в Австралії довели ефективність комбінації таурину та екстракту чорного перцю у зниженні факторів ризику серцево-судинних захворювань. Дослідження було опубліковано у журналі Nutrients.
Популярність західної дієти, що включає велику кількість насичених жирів, цукру та солі, поряд із малорухомим способом життя збільшили поширеність серцево-судинних захворювань серед населення планети. Протягом багатьох століть натуральні продукти використовувалися для лікування цих та багатьох інших захворювань. Зокрема останнім часом таурину та чорному перцю приділяється велика увага завдяки їх кардіопротекторним ефектам, заснованим на протизапальних, антигіпертензивних, антиоксидантних та антиатеросклеротичних властивостях.
Таурін - сульфокислота (сірковмісна амінокислота), що утворюється в організмі з цистеїну та метіоніну. Однак більшість таурину надходить в організм при вживанні морепродуктів, яєць, м'яса та птиці. Таурін має протизапальну дію. Крім того, він також може модулювати кров'яний тиск та судинний тонус.
Чорний перець широко використовується для лікування багатьох захворювань через високий вміст терпенів. Ці біоактивні сполуки є різноманітним класом органічних сполук, які зазвичай присутні в ефірних оліях на рослинній основі. Він має антиоксидантні, протизапальні, антигіперліпідемічні властивості та здатність знижувати кров'яний тиск.
У своїй роботі автори проаналізували існуючу літературу, у якій оцінювалися властивості та ефективність цієї комбінації.
Декілька досліджень показали, що гостре та хронічне запалення грає вирішальну роль у прогресуванні та тяжкості серцево-судинних захворювань. Біоактивні сполуки, присутні у таурині та чорному перці, значно послаблюють експресію прозапальних медіаторів, знижуючи тяжкість ушкодження, опосередкованого запаленням.