U-News » Здоров'я » Зниження тиску та покращення травлення: як вживання буряка впливає на здоров’я організму
Всі новини

Зниження тиску та покращення травлення: як вживання буряка впливає на здоров’я організму

Буряк – дуже універсальний овоч. Його можна додавати до безлічі страв і навіть їсти сирим, але мало хто використовує всю «функціональність» цього продукту, хоча це варто робити для здоров’я.

Буряк – це землистий коренеплід, який буває кількох різновидів, включаючи темно-червоні, жовто-помаранчеві та білі сорти цукрового буряка. Найпопулярніший – червоний буряк, його можна варити, чавити з нього сік, консервувати та їсти сирим. При цьому корінь – не єдина частина овоча, яку можна їсти. Зелень буряка також їстівна і багато людей готують її подібно до зеленої капусти.

Незалежно від сорту, буряк може багато чого запропонувати для нашого здоров’я. У цьому овочі багато калію, клітковини та антиоксидантів. Багато експертів вважають, що буряк є ключовим продуктом для правильного кровообігу, зниження запалення та детоксикації в організмі. Розповідаємо, які ще корисні для здоров’я властивості несе цей овоч та чому його потрібно вживати регулярно.

Знижує артеріальний тиск

Завдяки великому вмісту калію буряк має унікальний вплив на артеріальний тиск порівняно з іншими овочами. Вчені давно виявили, що дієта з високим вмістом рослин підвищує вміст калію та знижує артеріальний тиск. Буряк також допомагає розширити кровоносні судини, що дозволяє серцю працювати менш інтенсивно.

Шеннон Вестерн, бакалавр наук, магістр наук, зареєстрований дієтолог у Великобританії та засновник Ease Nutrition Therapy пояснює:

Встановлено, що буряк знижує кров’яний тиск у тих, хто п’є буряковий сік. Це пов’язано з нітратами в буряку. Вплив бурякового соку на кров’яний тиск зберігається до трьох місяців після припинення його вживання. Буряковий сік просто дозволяє споживати більше буряка за одну порцію.

Підтримує здоров’я кишечника

Буряк містить специфічні волокна, які живлять мікробіом. Ці волокна діють як пребіотики, які збільшують кількість і різноманітність корисних бактерій у кишечнику, які напряму впливають на імунітет. Цей овоч містить такі сполуки, як пектин і пектинові олігосахариди, які приносять користь кишковій мікробіоті й живлять «хороші» бактерії. Інші сполуки, знайдені в буряку, такі як беталаїни та феноли, посилюють коротколанцюгові жирні кислоти в кишечнику. Це може зменшити запалення, зміцнити кишковий бар’єр тощо.

Природна детоксикація

Буряк підтримує природний пристрій детоксикації — печінку. Хоча деякі компанії, що займаються виробництвом харчових добавок, змушують людей думати інакше, наша печінка цілком здатна самостійно очищати організм від токсинів. Фактично, це одна з її основних функцій.

Однак це не означає, що дієта не може відігравати роль у підтримці здоров’я печінки та детоксикації. Люди зустрічають тисячі хімічних речовин і молекул, які можуть бути шкідливими, якщо накопичуються в організмі. Печінка може видалити ці шкідливі речовини, щоб вони не засвоювалися організмом.

Беталаїн — це поживна речовина в буряку, яка відповідає за покращену підтримку шляху детоксикації. Беталаїни збільшують виробництво глутатіону, який є ферментом, що природним чином підтримує детоксикацію печінки. Глутатіон є потужним ферментом, який досліджується для будь-якої дії, починаючи від боротьби зі старінням і закінчуючи жировою хворобою печінки.

Зменшення запалення

Буряк наповнений антиоксидантами, які допомагають нейтралізувати потенційно шкідливі клітини. Доведено, що антиоксиданти захищають від ракових клітин.

Різнокольорові фрукти та овочі містять багато антиоксидантів. Кожен колір представляє окремий клас протизапальних сполук, кожна з яких виконує свою функцію в організмі.

Бетаксантини є яскравою поживною речовиною в золотому або помаранчевому буряку. Ця поживна речовина є частиною більшого класу антиоксидантів, які називаються беталаїнами. Беталаїни відомі тим, що зменшують запалення та допомагають боротися з окисленими клітинами, які можуть бути потенційно шкідливими.

Регулярне травлення

Маючи майже чотири грами клітковини на чашку буряка, ви можете швидко наблизитися до рекомендованої кількості клітковини у 25 грамів на день. Буряк містить розчинну клітковину, яка допомагає підвищити регулярність відвідування туалету та запобігти запорам.

Для травлення це величезна кількість. Більше клітковини пов’язано зі запобіганням захворюванням шлунково-кишкового тракту та деяким видам раку. Клітковина також діє як пребіотик, який живить здорові бактерії в нашому кишечнику.

Посилення кровообігу

Багато спортсменів вживають буряковий сік після активних тренувань. Це пояснюється тим, що переваги посилення кровообігу допомагають притоку крові до м’язів, які потребують відновлення після важких тренувань. Нітрати в буряку відповідають за посилення кровотоку та його користь.

Буряк є джерелом природних нітратів, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Оксид азоту впливає на розширення судин або посилення кровотоку і розширення бронхів, що полегшує дихання. Для спортсменів і активних людей посилений приплив крові до працюючих м’язів може забезпечити перевагу в продуктивності. Ключовим моментом є споживання достатньої кількості нітратів, щоб отримати ці позитивні ефекти, тому спортсмени обирають концентровані форми нітратів, такі як буряковий сік.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
26 682
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
25 812
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
25 015
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
16 123
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
12 223
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 910
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
11 187
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 937
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 728
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
9 264
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
8 031
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 792
Наречений із нареченою побилися одразу після весілля та були заарештовані
7 084
Корисні для печінки: 5 продуктів допомагають покращити здоров’я органу
0
Козловський розповів, де зараз служить і що тепер входить до його обов'язків
0
Коли та як збирати плоди калини, щоб збереглися всі корисні речовини
0
Посівний календар на жовтень 2024: сприятливі дні для садівництва
0
Зробіть це з айстрами вчасно, щоб продовжити ріст квітки
0
Мадонна поділилась, як проводить час з новим бойфрендом у Лондоні
0
Зіпсувала фігуру: Анджеліна Джолі з’явилася на кінофестивалі у невдалій сукні
0
Козловський розповів, коли саме його стосунки з піарницею стали серйозними та як на них вплинула війна
0
Бездітний кандидат-республіканець запозичив сім'ю друга для виборчої реклами
0
Чоловік, який не зміг врятувати свій будинок від падіння в океан, отримав несподіване покарання
0
Їм будуть заздрити: на чотири знаки Зодіаку очікує фінансовий успіх
0
ПриватБанк заблокував чоловіку рахунки за отримання 12 тисяч гривень від продажу криптоактивів на Binance - що вирішив суд
0
Бої на Курщині та знищення російських колон: кадри від Сухопутних військ
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...