Любителі кетчупу розділилися на два табори: перші стверджують, що кетчуп потрібно зберігати тільки в холодильнику, другі – що соус не можна туди класти ні в якому разі, бо від холоду він втрачає свій смак.
Давайте розберемося, чи можна зберігати відкритий кетчуп не в холодильнику і скільки часу взагалі зберігати.
Де повинен зберігатися кетчуп
Кетчуп можна зберігати і в шафці, і в холодильнику – питання лише в тому, скільки часу. Це залежить від того, відкрита упаковка чи ні. Закритий кетчуп буде прекрасно себе почувати в шафці, адже герметичність його упаковки не порушена. Але ось уже відкритий соус виробники рекомендують покласти в холодильник – так він довше залишиться свіжим.
Термін зберігання кетчупу залежить від його способу виробництва – є стерилізований і нестерилізований (з консервантами).
Закритий стерилізований кетчуп має довший термін зберігання – 1-2 роки, але він менш насичений за смаком. Нестерилізований – зберігається півроку-рік. Зберігати соус до відкриття впродовж усього цього часу можна без холодильника – при температурі від 0°C до +25°C. З відкритим кетчупом історія трохи інша.
Скільки зберігається кетчуп після відкриття
Після відкриття упаковки виробники радять тримати соус при температурі +2…+ 6°C, тобто, в холодильнику – до 25 днів, але не довше терміну, зазначеного на упаковці. Як правило, в холодильнику він може простояти і довше.
Без холодильника відкритий кетчуп можна зберігати протягом місяця – але це досить умовний термін, який залежить від самого зберігання. Якщо є сумніви в тому, хороший соус чи ні – краще його не вживати.
Як зрозуміти, що кетчуп зіпсувався
Оригінальний смак і запах кетчупу – гострий, кисло-солодкий, з вираженим ароматом томатів (та інших інгредієнтів соусу) і без сторонніх запахів і смаків.
Є кілька ознак, за якими можна зрозуміти, що кетчуп їсти не можна:
- дуже кислий запах або присмак;
- соус розшаровується – хороший кетчуп виглядає як однорідна маса, можливо з прянощами;
- наявність бульбашок – вони говорять про те, що соус заграв.
Зіпсований кетчуп їсти не можна: в ньому починають розвиватися бактерії, які викликають харчове отруєння з усіма неприємними наслідками.