Вживання алкогольних напоїв щорічно призводить до 3 мільйонів смертей у всьому світі, тобто унаслідок цього помирає одна людина кожні 10 секунд.
Про це повідомляє ЦГЗ МОЗ України, передає РАП.
Лікарі пов’язують вживання алкоголю із сімома типами раку (колоректальний рак, рак печінки та стравоходу є найбільшим фактором тягаря), а також захворюваннями органів травлення, (найчастіше – цироз печінки і панкреатит), захворюваннями серця та серцево-судинними катастрофами (інфаркт, інсульт) та неврологічними й психічними розладами.
На думку лікарів, вживання алкоголю збільшує ризик високого кров’яного тиску, ішемічних і геморагічних інсультів. Не забувайте, що алкоголь також може взаємодіяти з іншими препаратами, які ви приймаєте. За одним з досліджень, алкоголь був причиною 8% випадків всіх інсультів, що виникли внаслідок тромбу в мозку, й 16% інсультів з крововиливом.
Вживання алкоголю на регулярній основі, навіть якщо це лише один алкогольний напій на день, може підвищувати артеріальний тиск, як свідчить дослідження, опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації. За його результатами, у людей, які регулярно споживали навіть невелику кількість алкоголю, артеріальний тиск під час його вимірювання бу вищим, ніж у тих, хто взагалі його не пив.
Так, у людей, які пили в середньому 12 г алкоголю на день, систолічний артеріальний тиск підвищувався на 1,25 мм рт. ст за період дослідження; у людей, які вживали в середньому 48 г алкогольних напоїв на день, артеріальний тиск підвищувався на 4,9 мм рт. ст. Науковці зазначають, що вимірювання діастолічного артеріального тиску не вважається таким сильним предиктором серцево-судинних захворювань, як систолічні вимірювання.
Дієтичні рекомендації 2020-2025 років спрямовані на відмову або зменшення вживання алкоголю, обмеживши прийом до 2 порцій або менше на день для чоловіків або до 1 порції або менше для жінок у дні, коли вживається алкоголь. Одна порція алкоголю дорівнює 10 мл чи 8 г чистого спирту.
Американська кардіологічна асоціація нагадує про вплив алкоголю на організм:
- Вживання алкоголю може підвищити ризик збільшення рівня деяких жирів у крові, відомих як тригліцериди. А високий рівень тригліцеридів пов’язаний з накопиченням жиру в стінках артерій, що, своєю чергою, збільшує ризик інсульту та інфаркту.
- Надмірне споживання алкогольних напоїв також може підвищити ризики передчасного старіння судин, особливо у чоловіків.
- Усі зайві калорії від вживання алкоголю можуть стати причиною ожиріння та розвитку цукрового діабету як головних факторів ризику інсульту.