U-News » Здоров'я » Як відмова від алкоголю впливає на людину: 7 речей, які відбуваються з організмом, якщо не пити лише один тиждень
Всі новини

Як відмова від алкоголю впливає на людину: 7 речей, які відбуваються з організмом, якщо не пити лише один тиждень

Багато хто з нас люблять зняти стрес після важкого трудового тижня з допомогою пари-трійки келихів вина або будь-якого іншого «цілющого» напою.

А по святах і при зустрічах з друзями, як кажуть, «сам Бог велів» пригубити – ось і виходить, що, як правило, один-два рази в тиждень середньостатистичний житель нашої країни вживає алкоголь. Звичайно, це не робить людину алкоголіком – проте спиртне проте надає певний вплив на організм. Вчені радять провести цікавий досвід: відмовтеся від міцного всього на один тиждень, короткі сім днів – і ви здивуєтеся тому, що відбуватиметься з вашим тілом.

Можливість відчувати себе більш відпочилим

Напевно вам знайоме стан «розбитості» вранці, коли болить голова, ломить всі кістки, і ви взагалі не відчуваєте себе в силах встати з ліжка – а не те що піти на роботу. «І всього-то пару стаканчиків вчора пропустив!”- дивуються при цьому багато, дивуючись, чому виникло подібне самопочуття.

Все просто. Фахівець з наркоманії Аарон Штернліхт зазначає, що алкоголь – це токсин. Незалежно від того, яка кількість алкоголю ви прийняли, цей токсин матиме вплив на абсолютно всі частини вашого організму. А тому й голова буде боліти, і сон буде не таким гарним, як міг би бути, і взагалі не буде відчуватися, що ви спали – навіть якщо ви це робили протягом рекомендованих восьми годин. Алкоголь дає можливість розслабитися, однак при цьому він же заважає увійти в фазу так званого глибокого, тривалого сну – якраз в ній людина по-справжньому і відпочиває. Після вживання «живлющої вологи» ви весь час будете знаходитися у фазі швидкого сну – виспатися в ній, на жаль, неможливо – а тому на ранок ви і станете відчувати себе невиспаним і розбитим. Крім того, як правило, вечірні посиденьки з алкоголем частенько переростають в нічні – тобто скорочується кількість годин, які ви могли б витратити на здоровий сон, і замість восьми, наприклад, годин ви спите всього п’ять. Встати вранці бадьорим в такому випадку теж досить проблематично. Спробуйте не пити спиртне всього тиждень – і ви побачите, наскільки краще ви відчуваєте себе вранці.

Настрій стане кращим

Сім днів без алкоголю – це, звичайно, невеликий термін. Але навіть в подібній короткостроковій перспективі ви зможете відзначити, наскільки краще став ваш настрій. Вся справа в тому, пояснюють фахівці-наркологи, що алкоголь – це депресант. Відповідно, при вживанні спиртних напоїв зовсім не рідкістю є пригнічений, сумний настрій, депресивні думки (зрозуміло, мова йде про час після прийняття алкоголю – в той період, коли ви перебуваєте, так би мовити, «в процесі», настрій у вас, швидше за все, буде райдужним).

Алкоголь уповільнює процеси, що відбуваються у вашому головному мозку; в той же час при вживанні спиртного ви не в змозі контролювати свої емоції – що теж позначається на відсутність хорошого настрою. У подібному стані дратує, як правило, все – робота, дружина/чоловік, діти, кіт з собакою… Спробувавши не пити спиртне всього тиждень, ви переконаєтеся, що та робота у вас, загалом-то, не найгірша, і друга половина хороша, і діти чудові. Ну а кіт з собакою – і зовсім поза конкуренцією!

Відсутність сильного почуття голоду

Повинно бути, ви помічали, що під алкоголь їжа відлітає зі столу набагато швидше і в більшій кількості. Начебто і їсти-то не сильно хотілося, але чомусь, зробивши пару ковточків пива або вина, дуже апетитним здалася і та картопелька, і цей шматочок курки, і он той бутерброд. А потім ви скрушно дивитеся на цифри на вагах, зітхаючи – ну коли встигли так поправитися?

Дієтологи помічають, що алкогольні напої витісняють із нашого організму поживні речовини, які так необхідні йому для нормального метаболізму і нарощування тканин. Тому при вживанні спиртного так сильно почуття голоду – ви не встигаєте насититися, алкоголь «виганяє» поживні речовини з вашого організму, перериваючи було почалися процеси функціонування, і ви змушені поглинати все нову і нову їжу.

Підтверджено клінічно

Вчені розповідають також, що неодноразово проводилися дослідження на цю тему. В цьому світлі дуже цікаво одне з них – його результати були опубліковані в журналі Nature Communications.

Експеримент, поставлений на щурах, продемонстрував, що спиртне викликало в мозку гризунів голодну реакцію. За словами дослідників, абсолютно те ж саме відбувається і з людиною. Звідси можна зробити лише один висновок – менше вживайте алкоголь, і станете менше їсти. Поживних речовин вам вистачить, а зайвої ваги точно не утворюється.

Прекрасно виглядає шкіра

Аж ніяк не тільки жінкам важливо добре виглядати. Тьмяний колір обличчя, в’ялість шкіри, “пом’ятість” не прикрашує нікого – ні чоловіка, ні жінку. Про шкіру необхідно дбати всім, і прекрасний спосіб зробити це – усунути присутність в організмі міцних напоїв. Можливо, ви звертали увагу (а якщо ні, то зверніть спеціально) – коли ви прокидаєтеся вранці після «узливання» напередодні, в дзеркалі ви побачите людину з червоною і опухлою фізіономією.

Всьому виною саме алкоголь – адже він є чудовим сечогінним засобом (згадайте, як часто вам доводиться ходити в туалет після його вживання), а сечогінні засоби висушують шкіру. Звідси починаються проблеми з її зовнішнім виглядом. Тиждень утримання – і ви помітите, що процес поліпшення запущений.

Більша кількість енергії

І ми знову повертаємося до відчуття розбитості після вживання спиртних напоїв. В такому стані навряд чи вам захочеться піти і пробігти крос, наприклад. Або на турніку повисіти. А тим часом-згадайте! – прокинувшись зранку після того дня, коли ви не пили, ви цілком можете відчувати себе настільки бадьорим і повним сил і енергії, що можете пробігти стометрівку, і накачати прес, і підкорити Еверест.

Алкоголь зневоднює – ми це вже згадували. А вода потрібна нашому організму, як повітря – без води наше тіло не здатне робити практично нічого. Про наявність енергії при відсутності води можна і не думати. Саме тому зневоднення виснажує вас, забирає всі сили. Алкоголь знижує енергію, концентрацію, забирає навіть м’язові сили – буває, що і здавалися ще вчора легкими гантелі сьогодні підняти важко. Навряд чи вам подобається бути “вареною сосискою”, розбитою у всіх сенсах і відносинах. А тому варто задуматися про це і відмовитися від алкоголю – як мінімум напередодні тих днів, коли ви точно знаєте, що повинні бути у відмінній фізичній і психічній формі.

Відсутність похмілля

Багато хто вважає, що симптомом похмілля є головний біль. Звичайно, так – але аж ніяк не тільки він. До ознак його відносяться також слабкі болі або коліки в животі, свербіж в горлі, втома, чутливість до світла.

Похмілля – річ набагато тонша, ніж багато хто думає, відзначають фахівці, і проявлятися може абсолютно по-різному. Проте всього через тиждень після вашого утримання від спиртного ви зможете зауважити, що жодного з перерахованих вище симптомів ви у себе вже не спостерігаєте.

Погіршення самопочуття

Так, можливо і таке – але це лише в тому випадку, якщо ви приймаєте спиртне кожен день та через день. Ваш організм вже настільки звик до постійного існування алкоголю всередині себе, що, не виявивши його в один прекрасний день, він починає «ламатися».

Це називається синдромом відміни, а супроводжується такими ознаками, як нудота, блювота, сильно виражений головний біль, пітливість, тривожність, депресія, відчуття розгубленості. Тому дуже важливо: якщо ви довгий час вживали алкоголь постійно і вирішили відмовитися від цієї згубної звички, не робіть цього самостійно – зверніться за допомогою до професіонала.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
26 525
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
25 975
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
24 683
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 286
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 418
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 766
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 854
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 501
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 773
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 343
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 838
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 733
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 507
Вагітна Анна Кошмал показалася з чоловіком і похизувалася коштовним подарунком від нього
0
Третя вагітність принесла Джамалі 18 кілограмів: зірка худнути не поспішає
0
У Києві відновили культовий 35-річний східнонімецький автомобіль
0
П’ять ознак того, що людина перебуває у хронічному стресі
0
Ознаки серцевих захворювань на ногах та руках – виникають при звуженні кровоносних судин
0
"Чому "вибачаюсь" - це не правильно: як насправді треба перепрошувати українською
0
Сестра посварилась з братом, який не пустив її "нестерпного" пса на весілля
0
Будинок розміром з сарай, де не можна навіть спати, продають за 130 000 євро
0
Чому старші жінки вибирають молодих чоловіків: скільки тривають такі стосунки
0
Як приймати душ правильно: дерматологи назвали звичку, яка псує шкіру
0
Львівська шпаківня схожа на камеру контролю руху, тож водії знижують швидкість
0
5 соусів, яких слід уникати гіпертонікам
0
Не викидайте залишки від яблук — приготуйте з них оцет
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...