75% відвідувачів кафе та ресторанів ходять туди тому, що вони не хочуть витрачати вільний час на приготування їжі, воліючи пообідати в компанії друзів поза межами дому.
Здається, сьогодні заклади громадського харчування можуть задовольнити запит навіть найвибагливішого гурмана, а сторінки меню так і розпалюють апетит. Але деякі позиції краще оминати, щоб не зіпсувати собі відпочинок, а заразом і здоров’я.
Ми проштудували відгуки офіціантів, кухарів та інших працівників кухні та точно знає, які страви не варто замовляти, навіть якщо дуже хочеться.
У японських ресторанах краще не пробувати овочі чи морепродукти, обсмажені у фритюрі: лише працівники кухні знають, коли олію для страви змінювали востаннє.
Увечері чи вночі утримайтеся від страв із сирими скибочками риби та морепродуктів. Найчастіше це залишки, які не потрапили до інших страв. Натомість візьміть супи, а якщо хочете спробувати сашими, приходьте до закладу раніше, коли продукти ще свіжі.
Не замовляйте нічого із секретного меню Starbucks. Хочете «Нутелла фраппучино», «Карамельний снікердудл макіато» або ще щось — назвіть напій-основу та топінги. Якщо ви просто скажете назву, співробітник кав’ярні буде змушений на ходу вигадувати інгредієнти і може зробити зовсім не те, на що ви очікуєте.
Сендвічі барбекю, особливо в популярних мережах фастфуду, із не найсвіжішої курки: м’ясо замочують у соусі, а потім довго тримають у нагрівачі.
Курячі пальчики або нагетси: зазвичай для цих використовують залишки, м’ясо найнижчої якості.
Не замовляйте страви із сирими помідорами, навіть якщо це гамбургер, бо це сприятливе середовище для розмноження хвороботворних бактерій. Винятки: хороший італійський ресторан, де продукти регулярно перевіряють, або заклад, шеф якого випускник кулінарної академії Le Cordon Bleu.
Не замовляйте рибу-меч навіть якщо хочете спробувати щось екзотичне. Паразити можуть бути у будь-якої морської тварини, але риба-меч буквально наповнена ними.
Якщо в рибу додають приправу, значить вона не першої свіжості, а фенхель маскує неприємний аромат. Свіжа риба не потребує великої кількості прянощів та ароматних трав.
Акційні страви, яких немає в меню, зазвичай пропонують у «щасливий годинник». Як правило, туди йдуть компоненти найгіршої якості в поєднанні з нудотними сиропами.
Краще не замовляти страви, які офіціант пропонує спробувати: це означає, що якщо страву сьогодні не подадуть, то провізію доведеться викинути.
Не варто пробувати морепродукти в ресторані, який знаходиться далеко від узбережжя, якщо ви не впевнені в тому, що їх оперативно щодня доставляють прямо з дока. В іншому випадку їх або неодноразово заморозять, або їх термін придатності закінчується, а значить, про ніжний смак можна забути.
Апетитні шматочки багету, чіабатти і не тільки частенько перекладають з одного хлібного кошика в інший. Велика ймовірність, що на вашому столі лежатиме хліб із кошика іншого гостя. Про це написала колишня офіціантка Дебра Гінзберг у своїй книзі «Визнання офіціантки». Те саме стосується і закусок на кшталт арахісу.