U-News » Політика » Замість трьох років - шість місяців: про етапи підготовки України до вступу в ЄС розповіли в Єврокомісії
Всі новини

Замість трьох років - шість місяців: про етапи підготовки України до вступу в ЄС розповіли в Єврокомісії

Єврокомісія сьогодні, 8 листопада, опублікувала звіт про прогрес, досягнутий Україною на шляху до членства в ЄС. У ньому вона рекомендувала почати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу.

Про головні меседжі, що пролунали після ухвалення такого рішення, а також якими будуть наступні кроки нашої держави, у включенні з Брюсселя розповів спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталій Сізов.

Україна перейшла на новий етап. Тепер ці рекомендації мають схвалити лідери країн-членів Європейського Союзу на своїй зустрічі 15 грудня. За словами Віталія Сизова, Європейський Союз — це велика бюрократія. Але в Брюсселі все це сприймають як формальність, бо на думку єврочиновників, Україна успішно проводить реформи, які необхідні для євроінтеграції.

“Україна продовжує поставати перед величезними труднощами та трагедіями, спровокованими російською агресією. І, з усім тим, українці глибоко реформують свою країну навіть у той час, коли вони б’ються в екзистенційній для них війні. Україна виконала, я була там на вихідних і переконалася в цьому, понад 90% необхідних кроків, які ми виклали торік у нашому звіті”, — заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Рекомендації Європейського Союзу про початок переговорів, звісно ж, стали результатом безпрецедентного спротиву України російській агресії, яка простимулювала Європейський Союз знову розпочати процес розширення.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова сьогодні під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським сказала, що п’ять років тому вона навіть не могла подумати про те, що питання про початок перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу буде взагалі обговорюватися і обговорюватися так швидко.

28 лютого 2022 року, буквально через кілька днів після початку російського повномасштабного вторгнення, влада України підписала заявку на членство в Європейському Союзі. У ситуації, що склалася на той час, єврочиновники не могли залишити ту заявку без уваги. Президент Володимир Зеленський надсилав цю заявку і подякував європейським чиновникам за ухвалене сьогодні рішення.

“Українці завжди були і є частиною нашої спільної європейської родини. Наша держава має бути в Євросоюзі. Українці на це заслуговують і своїм захистом європейських цінностей, і тим, що навіть під час повномасштабної війни ми тримаємо своє слово. Розвиваючи державні інституції, ухвалюємо всі необхідні рішення. Дякую всім, хто допомагає”, — зазначив президент України.

Але Україна — не єдина країна, яка претендує на те, щоб бути членом Європейського Союзу. Тому Брюссель згадав про інші країни, і як результат, наразі вже є список із 10 країн, які претендують на вступ. Вони розглядаються як потенційні члени на вступ. Україні знадобилося 10 років, щоб переконати Європейський Союз у необхідності розширення.

Це сталося під час протестів на Майдані, й сьогодні про них говорила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Вона згадала той момент, коли люди вийшли на Майдан, вони були з прапорами ЄС. Їх за це розстрілювали. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Брюсселі два дні зустрічався з європосадовцями та політиками.

Ще до публікації рекомендації Кулеба зустрічався зі своєю бельгійською колегою Аджею Лябіб, з якою він обговорював плани подальшої інтеграції України до Європейського Союзу. З січня наступного року саме Бельгія головуватиме в Європейській Раді — одному з ключових органів влади в питанні вступу до Європейського Союзу. Від позиції Бельгії багато що залежатиме.

“Дійсно, ми вражені досягнутим прогресом у країні, в якій ведеться війна. Звичайно, ще є цілі, яких треба досягти, і як наступний голова Бельгія буде підтримувати вас і супроводжувати вашу країну, яка робить перші кроки в організації переговорного процесу”, — заявила міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб.

Атмосферу сьогоднішнього дня відображає той факт, що на момент зустрічі українського міністра з його бельгійською колегою рекомендації про початок переговорів ще не було, але обидва міністри вже говорили про майбутнє.

“Бельгія, як країна, що головує в ЄС, створить умови для переговорів про вступ. Ми обговорили, як збираємося просуватися до цих дуже важливих рішень, які доведеться ухвалити під час бельгійського головування. Я оцінив розуміння того, що потрібно зробити, та готовність працювати в щільному графіку”, — прокоментував підсумки зустрічі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Про те, що зі свого боку робитиме українська влада, повідомив прем’єр-міністр України Дмитро Шмигаль у себе на сторінці у Facebook.

“Сьогоднішня оцінка вкрай важлива в контексті визначення наших подальших кроків на євроінтеграційному шляху. Менш ніж за півтора року ми реалізували низку важливих структурних реформ. Паралельно уряд провів скринінг національного законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року національної програми адаптації законодавства України як права ЄС. З кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС”, — написав глава українського уряду.

Після схвалення рекомендацій Європейською Радою Україні запропонують завершити деякі розпочаті реформи, які ще не доведені до кінця, але необхідні для початку процесу переговорів. Рішення про переговори ухвалюватимуть у березні 2024 року.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Обличчя російських атлетів під час гімну України на Паралімпіаді-2024 потрапили на камеру
29 269
Знайдений овоч, який очищає організм від токсинів, цукру і холестерину
28 178
Чоловік запросив у подорож з дружиною маму: усе ледь не закінчилось розлученням
20 192
У Румунії жінка підпирала двері шматком бурштину за мільйон євро
14 216
Кумедне фото: конфуз принцеси Маргарет, який часто трапляється і з принцесою Кейт
13 218
Знайдено рослину, яка може значно знизити рівень цукру в крові після їжі
12 196
Закарпатські прикордоники зустріли “рудого злодія” на кордоні зі Словаччиною
10 813
Чоловік "епічно помстився" сусідові, який паркує свої авто біля його будинку
9 937
Олена Кравець розповіла про тривалу боротьбу з важкою хворобою
8 742
Шість ранніх ознак того, що печінку вже пошкоджено через алкоголь
8 646
Учні столичної школи сплутали мера Києва Кличка з президентом України Зеленським
8 584
Лікар назвала найкращі продукти для природної детоксикації організму
8 543
Штраф 1300 гривень: де українським водіям заборонено мити свої автомобілі
7 915
58-річна Сальма Гаєк показала свою колекцію купальників на розкішній фігурі
0
Механік попередив водіїв про небезпечний звук після запуску двигуна автівки
0
Як за допомогою звичайної банки набагато довше зберегти часник свіжим та твердим
0
Названо 8 неочевидних ознак того, що у вас із кимось може бути сильний взаємний потяг
0
В білому боді серед троянд: Саліванчук спокусила новим образом
0
Лікарі визначили продукти, які викликають запалення кишечника
0
Навіщо класти пакет до пральної машини: можна вирішити дві проблеми під час прання
0
П’ять найкращих гібридних автомобілів, які можна придбати просто зараз
0
Мадонна у прозорій сукні влаштувала ніжну фотосесію з конем
0
Скільки солі та цукру потрібно на банку помідорів
0
Як зробити підживлення з чорнобривців: від хвороб, шкідників та для багатого врожаю
0
Топмодель Алессандра Амбросіо у відвертому купальнику гаряче зіграла у пляжний волейбол
0
США закликали країни не давати Путіну трибуну для просування його агресії - заява
0
Додайте всього чайну ложку засобу у воду: шкаралупа буде відлітати від яєць

Для полегшення чищення яєць після варіння рекомендується ...

8 ознак, за якими можна зрозуміти, що жінка «жебрачка»

Не усі ті жінки заможні, що мають чоловіка-мільйонера та ...

Наречена на мільйон: названі риси жіночого характеру, які притягують заможних чоловіків

Експерти впродовж довгого часу вивчали особливості ...