Хвороби печінки називають тихим вбивцею, адже вони протікають безсимптомно. Іноді може пройти кілька років, перш ніж людина відчує перші ознаки захворювання, але часто до цього часу ушкодження вже серйозні.
Відомо, що головний ворог печінки — алкоголь. Але зараз це не єдина загроза. Ожиріння теж значно підвищує ризик, а враховуючи, що майже 25% дорослих людей у світі страждають від зайвої ваги, ситуація досить серйозна.
Серед інших факторів — підвищений холестерин, гіпертонія, діабет другого типу, резистентність до інсуліну, вірусний гепатит.
За словами медиків, зрозуміти, що людина знаходиться в групі ризику, просто. Підрахуйте, скільки алкоголю ви п’єте, далі виміряйте обсяг талії. Якщо ви постійно перевищуєте рекомендовану норму (не більше 12 порцій на тиждень для жінок, не більше 21 порції на тиждень для чоловіків), ризик захворювань печінки зростає.
Стандартна порція — 100 мл вина або шампанського, або 285 мл пива, або 30 мл міцних напоїв.
Якщо обсяг вашої талії більше 88 см (для жінок) або 102 см (для чоловіків), ризик теж зростає.