U-News » Здоров'я » Смак на кінчику язика: розкрито секрет того, як люди відчувають гіркий смак
Всі новини

Смак на кінчику язика: розкрито секрет того, як люди відчувають гіркий смак

Дослідники нарешті змогли розкрити механізм того, як насправді працює сприйняття гіркого смаку в людей.

Науці відомі п'ять основних смаків, які може розпізнати людина: кислий, солодкий, солоний, гіркий і умамі. Нещодавно вчені також заявили, що до палітри базових смаків також варто додати шостий — смак хлориду амонію, також відомий як смак солоної лакриці, пише Фокус.

У новому дослідженні команда зосередилася на тому, щоб зрозуміти, як наш рот може відчувати гіркоту — один із п'яти базових смаків. Раніше вчені вже з'ясували, що відчуття гіркого смаку значною мірою пов'язане з певними рецепторами на нашому язиці та в роті, а саме смаковими рецепторами 2-го типу, або TAS2R. Дослідження також показали, що серед цих рецепторів особливо важлива роль відведена TAS2R14, який здатний ідентифікувати понад 100 речовин, що надають гіркого смаку.

У своїй роботі команда з Медичної школи Університету Північної Кароліни зосередилися на вивченні рецептора TAS2R14. У результаті їм вдалося деталізувати структуру ключового рецептора гіркого смаку і знайти докази того, що холестерин, схоже, відіграє важливу роль у функціонуванні цього рецептора.

За словами автора дослідження, фармаколога Юджена Кіма, сьогодні науці мало відомо про структурний склад смакових рецепторів солодкого, гіркого та умамі. Однак у своїй роботі вони з командою використовували комбінацію біохімічних і обчислювальних методів, щоб розгадати структуру рецептора гіркого смаку TAS2R14. Також вони змогли розкрити механізми, що ініціалізують відчуття гіркого смаку на нашому язиці.

Під час своєї роботи вчені виявили кілька дивовижних речей. По-перше, вчені підозрюють, що саме холестерин активізує рецептор гіркого смаку. По-друге, вчені вважають, що у нього можуть бути й інші функції. Автори дослідження планують продовжити роботу, щоб пролити світло на те, чи може рецептор TAS2R14 мати інші функції, крім простого визначення гіркого смаку.

До речі, у дослідженні 2021 року вченим вдалося розкрити секрет, чому жир здається людям таким приємним на смак. Тоді команді вдалося ідентифікувати молекулярні рецептори всіх п'яти основних смаків. Автори дослідження дійшли висновку, що вони використовуються для виявлення сполук, які посилюють або знижують активність. Це, своєю чергою, призводить до ідентифікації підсилення солодощі або блокаторів гіркоти, які можна додавати до харчових продуктів і різноманітних фармацевтичних препаратів, щоб зробити їх кращими.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
37 030
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
24 936
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 417
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 879
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
14 928
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 548
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 679
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 455
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
9 055
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 583
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
8 118
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
8 109
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 379
Соліст "АВВА" одружився у 79 років і вперше показав свою кохану на фото з весілля
0
Ірена Карпа розповіла про своїх доньок-підлітків та як вони у Франції популяризують українське
0
Водіям в Україні повідомили про ще один незаконний штраф поліції
0
Що можна вирощувати до початку зими
0
Для українських фермерів розширили можливості точного землеробства
0
Як правильно збирати і зберігати гарбузове насіння, щоб воно не втратило своєї користі
0
У машині немає аптечки: до яких штрафів готуватися водіям
0
Арешт рахунків і конфіскація: які наслідки несплати штрафів за порушення ПДР
0
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Ракети з КНДР та боєприпаси до "Смерч": що зберігалось на ураженому складі РФ під Тихорецьком
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...