U-News » Здоров'я » Смак на кінчику язика: розкрито секрет того, як люди відчувають гіркий смак
Всі новини

Смак на кінчику язика: розкрито секрет того, як люди відчувають гіркий смак

Дослідники нарешті змогли розкрити механізм того, як насправді працює сприйняття гіркого смаку в людей.

Науці відомі п'ять основних смаків, які може розпізнати людина: кислий, солодкий, солоний, гіркий і умамі. Нещодавно вчені також заявили, що до палітри базових смаків також варто додати шостий — смак хлориду амонію, також відомий як смак солоної лакриці, пише Фокус.

У новому дослідженні команда зосередилася на тому, щоб зрозуміти, як наш рот може відчувати гіркоту — один із п'яти базових смаків. Раніше вчені вже з'ясували, що відчуття гіркого смаку значною мірою пов'язане з певними рецепторами на нашому язиці та в роті, а саме смаковими рецепторами 2-го типу, або TAS2R. Дослідження також показали, що серед цих рецепторів особливо важлива роль відведена TAS2R14, який здатний ідентифікувати понад 100 речовин, що надають гіркого смаку.

У своїй роботі команда з Медичної школи Університету Північної Кароліни зосередилися на вивченні рецептора TAS2R14. У результаті їм вдалося деталізувати структуру ключового рецептора гіркого смаку і знайти докази того, що холестерин, схоже, відіграє важливу роль у функціонуванні цього рецептора.

За словами автора дослідження, фармаколога Юджена Кіма, сьогодні науці мало відомо про структурний склад смакових рецепторів солодкого, гіркого та умамі. Однак у своїй роботі вони з командою використовували комбінацію біохімічних і обчислювальних методів, щоб розгадати структуру рецептора гіркого смаку TAS2R14. Також вони змогли розкрити механізми, що ініціалізують відчуття гіркого смаку на нашому язиці.

Під час своєї роботи вчені виявили кілька дивовижних речей. По-перше, вчені підозрюють, що саме холестерин активізує рецептор гіркого смаку. По-друге, вчені вважають, що у нього можуть бути й інші функції. Автори дослідження планують продовжити роботу, щоб пролити світло на те, чи може рецептор TAS2R14 мати інші функції, крім простого визначення гіркого смаку.

До речі, у дослідженні 2021 року вченим вдалося розкрити секрет, чому жир здається людям таким приємним на смак. Тоді команді вдалося ідентифікувати молекулярні рецептори всіх п'яти основних смаків. Автори дослідження дійшли висновку, що вони використовуються для виявлення сполук, які посилюють або знижують активність. Це, своєю чергою, призводить до ідентифікації підсилення солодощі або блокаторів гіркоти, які можна додавати до харчових продуктів і різноманітних фармацевтичних препаратів, щоб зробити їх кращими.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 6 ознак, що в організмі може бути потенційно смертельний згусток крові
48 339
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
41 447
Онколог перерахувала кращі продукти для оздоровлення кишечника
21 311
Чоловік повернувся додому із заробітків й потрапив на власний похорон: як це сталося
19 382
У Сполучених Штатах планують депортувати мігрантів в СРСР
18 104
48-річний чоловік “по вуха закохався” у 104-річну вдову: суд не повірив у їхній роман
16 116
Розкрито секрет краси Шарліз Терон: що дозволяє акторці виглядати на 10 років молодшою
13 528
За 5 років мама тричі народила близнюків: лікарі кажуть, що це диво
12 739
Тримісячний українець встановив рекорд за найдовше волосся серед немовлят
11 269
Викликає рак: названо загрозу популярної харчової добавки
11 259
Подружжя взялось за відновлення 135-річного будинку, а потім побачило, що під ним
10 872
Буданов відповів на вкиди про «загрозу для існування України» анекдотом
10 005
Відмова від картоплі і хліба призводить до небезпечних хвороб серця
8 540
Німецькі фахівці назвали небезпечні причини болю в колінах
0
Подруга Лесі Нікітюк прокоментувала, чи дійсно зірка приховує свою вагітність
0
Що не слід вмикати через подовжувач: електрик назвав сім небезпечних побутових приладів
0
Десять чудових квітів, які будуть цвісти на клумбі все літо
0
Каменських, яка більше не живе з Потапом вже більше року, висловилася про кохання, що виявилося помилкою
0
Зірка "Голосу країни" відверто сказав, що думає про Артема Пивоварова
0
Потап зізнався, чому переїхав до Барселони в розпал війни
0
Терен і Белень публічно поскандалили в мережі відразу після розставання
0
Чому не можна пити з чужої чашки: прикмети та банальна логіка
0
Ці прикраси у жодному разі не можна носити, адже вони притягують біди
0
Оголення дружини Каньє Веста на "Греммі" обійшлося реперу в 20 мільйонів доларів
0
Найдорожчий гоночний автомобіль у світі продали на аукціоні: скільки він коштує
0
Організм не перестане боротися: вчені вивчають новий метод лікування раку
0
10 проблем, з якими стикаються майже всі пари: як їх подолати

У стосунках всі ми трохи герої свого серіалу - зі сварками, ...

Медики розповіли, які жінки більш схильні до ризику циститу

Медики з Німеччини розповіли, які жінки схильні до ризику ...

Синусит: причини виникнення, промивання мигдаликів для лікування та запис у Львові

  Синусит – це запалення придаткових пазух носа, яке може ...