У кожній кімнаті може бути безлад, але кухня бере на себе найбільше. Деякі форми кухонного безладу просто викликають неприємності, а інші можуть мати негативний вплив на ваше здоров’я.
Ось 15 предметів, які засмічують вашу кухню. Викинувши їх (або, в деяких випадках, подарувавши), ви відчуєте полегшення, менше стресу та більше натхнення готувати.
1. Приправи на винос і пластикові столові прибори
Ми всі маємо цю шухляду — ту, яка наповнена залишками пакетів кетчупу з McDonald’s, пакетами з соєвим соусом із китайського ресторану та нерозкритими пакетами пластикових столових приборів. Варто викинути 90% цих речей, а решту покласти в кошик в коморі разом із одноразовими чашками для кави та іншими паперовими виробами.
2. Прострочена їжа
Більшість людей старанно викидають запліснявілу полуницю та прострочені м’ясні нарізки, але вони залишать банку гірчиці в холодильнику на десятиліття. Дверцята вашого холодильника — це гарне місце, щоб розпочати, коли прибираєте безлад на кухні, оскільки заправки, соуси та приправи, як правило, залишаються там довше, ніж повинні. І поки ви тут, перевірте терміни придатності олії (оливкової, олії авокадо тощо), які зберігаються у вашій коморі.
3. Спеції минулого
Стелажі для спецій, як правило, є кладовищем. Хоча від споживання прострочених приправ ви не захворієте, вони будуть менш потужні і ароматні. Деякі спеції можуть зберігатися рік після закінчення терміну придатності, але якщо ви натрапите на щось старше, викиньте це.
4. Старі контейнери
Пластикові контейнери були винайдені, щоб покращити організацію кухні, але вони часто мають протилежний ефект. Люди божеволіють від пластикових контейнерів— вони зберігають тонни, навіть якщо у них відсутні кришки. Викиньте будь-які невідповідні контейнери та постарайтеся залишити лише три круглі та три прямокутні. Щоб вони не втратили кришку, зберігайте їх з нею.
5. Невикористовувана дрібна кухонна техніка
Вам точно колись здавалося, що вам потрібна ручна соковижималка. І ця фритюрниця. І овочерізка. Але як часто ви насправді використовуєте ці речі? Підживлені новорічними обіцянками та бажанням мати здоровіші звички, люди охоче інвестують у соковижималку на початку року. Але ентузіазм зникає, як тільки вони усвідомлюють, яка робота — це доглядати за соковижималкою та чистити її після кожного використання.
Хлібопічки є ще одним злочинцем на кухні. Якщо ви зацікавилися випіканням хліба і лихоманка тривала лише кілька місяців, ця хлібопічка тепер просто займає багато місця. Пожертвуйте будь-яку техніку, яка зараз збирає пил у ваших шафах, щоб звільнити місце для речей, якими ви користуєтеся.
6. Старий посуд і дека для випічки
Каструлі, сковорідки та форми для печива призначені для використання роками, але не вічно. Важливо викинути будь-які дека з подряпаним антипригарним покриттям; це може становити реальну небезпеку для здоров’я. Вам потрібен лише один розмір кожної форми. Покупка багатьох форм і дек різних розмірів просто займе зайвий простір у шафі.
7. Громіздкі предмети для вечірки
Ви багато розважаєтесь? Тоді, можливо, варто мати додаткові келихи для вина, столові прибори та скатертини, а також великі тарілки для сервірування. Але якщо ви цього не робите, найкраще пожертвувати ці речі та просто взяти напрокат товари для вечірки, якщо ви вирішите одного дня влаштувати паті. Тоді вам не доведеться мати справу з прибиранням усіх цих речей, коли вечірка закінчиться.
8. Успадковані сервізи та кришталь
Якщо вам подобається мамин срібний чайний сервіз і він має сентиментальну цінність, нехай стоїть. Але якщо ви ніколи не збираєтеся його використовувати і тримаєте лише з почуття провини, дозвольте собі відпустити. Можна продати або подарувати свої реліквії, залежно від вартості речей.
9. Пляшки з водою
Зберігайте по одній пляшці води на кожного члена сім'ї плюс не більше двох додаткових. Мати більше — це величезна трата місця.
10. Чашки
Люди схильні накопичувати кухлі, що є непотрібним, оскільки більшість із нас має улюблену, якою ми користуємося щодня. Приємно мати набір із восьми чашок на випадок, якщо прийдуть гості, і ви захочете подати каву. Але краще купувати відповідно до наявного простору та розміру вашої родини. Іншими словами, якщо у вас мало місця для зберігання, спробуйте купити шість кухлів замість восьми.
11. Повторювані елементи
Кухні часто заповнені такою кількістю речей, що важко знайти консервний ніж, коли ти в настрої для супу, або різак для піци, коли хочеш нарізати пиріг. І що ми зазвичай робимо? Ну звісно, йдемо купувати новий. Це призводить до накопичення тих самих предметів. Зберігаючи все на належному місці, організованому за типом і легкодоступному, ви можете оптимізувати свою кухню та зменшити безлад.
12. Тріснутий або сколотий посуд
Це звучить очевидно, але експерти кажуть, що ви були б шоковані кількістю надщербленого посуду, який стоїть у шафах людей. Окрім болю в очах, розбитий посуд може становити реальну загрозу безпеці. У тріщинах насправді живуть бактерії. Кожні кілька місяців переглядайте свій посуд і викидайте все, що пошкоджено.
13. Порожні банки
Люди часто накопичують порожні скляні банки (від таких речей, як джем, мармелад і йогурт), які зберігаються на кухнях. Ці банки здаються надто значними, щоб їх викидати, тому люди тримають їх на випадок, якщо знайдуть їм застосування, але вони рідко це роблять. Якщо у вас немає чіткого плану щодо цих банок, не соромтеся помістити їх у сміттєвий кошик. Перероблене скло можна використовувати для виготовлення нових скляних пляшок і банок, а також будівельних матеріалів, таких як плитка та стільниці, і цей процес переробки зменшує викиди вуглецю та сміття на звалищах.
14. Заморожені продукти, які зіпсувалися в морозильній камері
Морозильні камери дають вам додатковий час, але навіть заморожені продукти псуються. Кожна їжа має певний термін зберігання в морозильній камері, але як орієнтир, шматочки курки можуть зберігатися протягом дев’яти місяців, креветки — від шести до 18 місяців, а овочевий суп корисний протягом двох-трьох місяців.
15. Все, чим ви не користувалися протягом трьох років
Наводячи порядок на кухні, важливо брати до уваги свій спосіб життя та кулінарні звички. Якщо ви вегетаріанець, можливо, вам більше не потрібна ця велика сковорода для смаження індички. Якщо ви не випікаєте, немає потреби дивитися на форми для кексів. Якщо ви не користувалися чимось протягом трьох років, настав час віддати це.