Овочі є одним із найздоровіших видів їжі. Провідні дієтологи та лікарі рекомендують включати їх у щоденний раціон харчування. Проте навіть серед таких продуктів є ті, що особливо виділяються своїми корисними властивостями. Одним із них є артишок.
Наприклад, вчені встановили, що, використовуючи артишоки, можна збільшити тривалість життя. За словами дослідників, артишоки містять фітонутрієнти, які захищають здоров’я від багатьох ризиків, включаючи розвиток раку, хвороб серця, печінки, високого рівня холестерину та діабету.
Міністерство сільського господарства США провело своє найбільше та всебічне дослідження, в якому аналізувалося вміст антиоксидантів у найбільш часто споживаних продуктах харчування. На подив багатьох, артишоки увійшли до четвірки найкращих овочів.
В артишоках міститься безліч потужних антиоксидантів, які, на думку вчених, можуть захищати та посилювати лікування онкологічних захворювань. Дослідження показали, що такі речовини, як рутин, кверцетин та галова кислота, що містяться в екстракті листя артишоку, здатні індукувати апоптоз (регульований процес програмованої клітинної загибелі) та зменшувати проліферацію злоякісних клітин, пише Life Extension.
Одне дослідження, проведене вченими Університету Георга-Августа в Німеччині, показало, що багато фітохімічних речовин в артишоках допомагають блокувати секрецію ракових агентів, тим самим інгібуючи ангіогенез, пов’язаний з раком.
Крім того, артишок може допомогти людям із високим кров’яним тиском. Одне дослідження, проведене за участю 98 чоловіків з підвищеним тиском, показало, що щоденне вживання екстракту артишоку протягом 12 тижнів знижує діастолічний та систолічний артеріальний тиск у середньому на 2,76 та 2,85 мм рт.ст.