U-News » Суспільство » Держпідприємство із доступом до даних українців працює з фірмою, яку заснував громадянин РФ
Всі новини

Держпідприємство із доступом до даних українців працює з фірмою, яку заснував громадянин РФ

За даними журналістів проєкту "Радіо Свобода", держпідприємство "Документ" ще два роки тому уклало договір з юридичною компанією Schmider & Еckstein, один із засновників якої називає Росію своєю "другою батьківщиною".

Українське держпідприємство "Документ", яке має доступ до персональних даних українських громадян, восени 2022 року уклало договір про представлення інтересів у Німеччині з юридичною компанією Schmider & Еckstein. Але виявилось, що обидва її співзасновники працювали у РФ. А після повномасштабного вторгнення з'ясувалось, що один з них є громадянином РФ, який підтримує політику Кремля і схвалює повномасштабну агресію. Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Радіо Свобода", розповідає Фокус.

Журналісти проєкту "Ти як?" з'ясували, що компанія Schmider & Еckstein вже понад 20 років надає послуги клієнтам із "Росії, Центральної та Східної Європи", які хочуть відкрити бізнес у Німеччині, а також — у питаннях міграції, супроводжуючи весь процес.

Українське держпідприємство "Документ" було створене у 2003 році і з червня 2011 року за рішенням Кабінету Міністрів України перебуває у сфері управління ДМС України.

Основною метою діяльності підприємства є впровадження нових сервісів і стандартів надання послуг, створення сучасних умов для обслуговування громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Нині у "Документа" є 12 офісів в шести країнах. Із початку повномасштабного вторгнення його доходи значно зросли. Але Держаудитслужба виявила порушення на 84 мільйони гривень на початку 2024 року. А окремі факти із діяльності держпідприємства розслідують правоохоронці. Але це не єдині питання до держпідприємства.

Що відомо про засновників Schmider & Еckstein

У Німеччині, де проживає найбільше українських біженців, "Документ" співпрацює із компанією Schmider & Еckstein. І Шмідер, і Екштайн довгий час співпрацювали із Росією і продовжують це робити зараз.

Співзасновник компанії Карл Екштайн називає Росію своєю "другою батьківщиною" та вказує у біографії на сайті компанії, що співпрацює з Москвою впродовж 40 років. Карл Екштайн також обіймав посаду почесного консула РФ у Швейцарії. Юрист входить до "Міжнародної асоціації друзів Криму" — об'єднання, створеного в окупованому Криму у 2017 році, аби з допомогою так званих агентів впливу легалізовувати анексію українського півострова та адвокатувати зняття санкцій проти РФ.

Карл Екштайн виправдовує вторгнення ЗС РФ на територію України. Екштайн стверджує, що Путін "повернув росіянам відчуття гордості". Журналісти встановили, що протягом 20 років Карл Екштайн є громадянином РФ, а новий паспорт отримав у 2019 році.

Франк Шмідер проживає та надає свої послуги у Берліні. Однак журналісти проєкту "Схеми" за допомогою російських реєстрів та баз даних встановили, що щонайменше з 2001 року Шмідер має індивідуальний податковий номер РФ. Також він довгий час працював у Санкт-Петербурзі. Він навіть видав книгу про ведення бізнесу в Росії.

Попри це, у 2022 році українське держпідприємство "Документ" уклало договір про представлення інтересів на території Німеччини із Schmider & Eckstein. Журналісти проєкту "Ти як?" ознайомилися з копіями довіреності та листами, які юридична компанія відправляла клієнтам держпідприємства, і з'ясували, що Шмідер та Екштайн мали практично необмежений доступ, зокрема, до персональних даних тих чоловіків, хто оновлював свої дані за кордоном.

У держпідприємстві "Документ" запевнили, що доступ Schmider & Eckstein був обмежений "даними, які необхідні для представлення інтересів підприємства" чи ведення справ у судах.

Також там запевнили, що ніхто в юридичній фірмі "не мав доступу до Єдиного державного демографічного реєстру чи персональних даних громадян".

Але юристи Transparency International Ukraine, ознайомившись із довіреністю, зазначають, що повноваження юридичної компанії "є досить обширними".

Володимир Швачко, ексгендиректор ДП "Документ", який і укладав договір із Schmider & Еckstein, заявив журналістам, що "не пам'ятає" з ким співпрацював і кинув слухавку.

Нагадаємо, наприкінці липня журналісти проєкту "Схеми" дослідили одну з мереж мікрокредитних організацій, яка працює по всій Україні. І з'ясували, що її власниками є подружжя громадян з Російської Федерації, а їхній син – депутат від "Єдиної Росії" в окупованому Криму, який підтримує вторгнення Росії в Україну.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
26 252
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
22 218
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 023
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 073
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
16 125
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 602
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
14 627
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 663
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 072
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 708
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 164
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 665
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 547
Чому не варто вимикати двигун з увімкненим кондиціонером: на що це впливає
0
Стало відомо, скільки споживати вуглеводів для схуднення
0
Осадча показалася з дорослим сином, який навчається за кордоном
0
Китайський гороскоп фінансів на жовтень 2024: як притягнути гроші різним знакам Зодіаку
0
Отримаєте рекордні ягоди: як правильно посадити полуницю восени
0
Рослини, які можна вирощувати в коридорі та темних кімнатах
0
Олександра Заріцька опинилася під крапельницями й розповіла, що сталося з її здоров'ям
0
Цей сік можна пити діабетикам: знижує рівень цукру в крові, також захищає від утрати зору
0
"Техніку і життя зберегли": військові ЗСУ погасили на ходу танк, у який влучив російський FPV-дрон
0
Поради про кохання, які слід “пропускати повз вуха”
0
Дубайський мільйонер купив коханій особистий острів, щоб вона могла носити бікіні
0
Єдине правило мільярдера: як ставитися до грошей, щоб їх завжди було вдосталь
0
Розумні городники обходять ці 4 сорти огірків стороною
0
Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...

Названо найпопулярніші причини, чому стосунки не заходять далі першого побачення

Від того, яке враження ви справили на першому побаченні, ...

Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...