"Літній день рік годує" – цій народній мудрості вже, мабуть, сотні років, а вона досі актуальна. Вже зібрали врожаї смородини, агрусу, на кущах червоніє малина, а в лісах ще є повно ожини.
У господинь, які кохаються в грядках, вже жовкнуть огірки (а у когось підростає другий посів), поспівають помідори, наливається кольором солодкий перець, буяє базилік та петрушка. Хочеться зупинити мить, щоб це багатство смаків, кольорів та пахощів не минало або принаймні затрималося з нами якнайдовше, передає Українська Правда.
Наші мами та бабусі швиденько ховають все це в банки і в льох чи в комору.
Таке розв'язання проблеми швидкого псування продуктів, вважається, з'явилося завдяки Наполеону. Він запропонував 12 тисяч французьких франків тому, хто знайде спосіб запобігти псуванню військових запасів продовольства.
Премію з рук самого полководця у 1795 році отримав шеф-кухар Ніколя Аппер, який вигадав зберігати м’ясо в скляних пляшках, закупоривши їх та зануривши в киплячу воду. Сам того не усвідомлюючи, він стерилізував консерви і так зупиняв ріст бактерій та відповідно псування. Та чи справді це найкращий варіант, аби зберегти смак і користь сезонних плодів?