Зробити компостну купу чи яму, щоб приготувати самостійно компост, не складно. Проте треба знати, що можна класти туди, а що категорично заборонено. Є продукти, які можуть зіпсувати корисний склад компосту.
Список продуктів, які не можна класти в компост:
- Бадилля листя з ознаками хвороб: як показали експерименти, понад 90% спор патогенних грибів виживають при температурі 90 °С.
- Лушпайки овочів з ознаками хвороб: наприклад, шкірки від гнилої картоплі або лушпиння від гнилої цибулі.
- Шкірки цитрусових та бананів: вони теж часто бувають джерелами грибних хвороб.
- Папір із друкарською фарбою: він містить небезпечний для здоров’я людини свинець
- Хімікати та ліки, оскільки вони не розкладаються в компості і потім потраплять в овочі.
- Листя дуба, верби, осики, тополі та верби: містять речовини, які не дають розвиватися іншим рослинам.
- Хвоя: підкислює компост, а кислий ґрунт підходить не всім рослинам.